Effekt skrev i går om hur de tre största miljöorganisationerna i Sverige – Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Greenpeace – riktat hård kritik mot Skogsstyrelsen och dess generaldirektör Herman Sundqvist, detta efter beskedet att myndigheten tänker ta en paus på obestämd tid då det gäller inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige.

Nu kommer ytterligare kritik från flera andra håll.

Christer Johansson och Dennis Kraft, skogsansvarig respektive ordförande på BirdLife Sverige, Sveriges ornitologiska förening, skriver i ett öppet brev till Skogsstyrelsen att beslutet är ”fullständigt oacceptabelt”:

Detta betyder att det under obestämd tid framåt är fritt fram att avverka skyddsvärd skog i det sista sammanhållna naturskogslandskapet vi har i landet.

Fältbiologernas ordförande Johan Andersson är inne på ett liknande spår och skriver i en debattartikel på Supermiljöbloggen:

När de här platserna inte längre pekas ut av Skogsstyrelsen blir det i praktiken fritt fram att skövla skogen på flera platser, vilket innebär att tusentals hektar av våra mest dyrbara skogar sätts i fara.

Birger Schlaug, debattör och författare, skriver i en ledare på ETC att miljöminister Karolina Skog (MP) nu borde agera:

Vän av ordning kan tycka att en miljöminister, som dessutom är miljöpartist, borde reagera på generaldirektör Sundqvists utspel. Vem vet, hon kanske kommer att göra det. Miljöpartiet skulle nog behöva åtminstone den segern. I vart fall skulle skogen behöva den.

 

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 1/2017, som har tema: flyg

_______________