Jorden verkar ha tagit till en både okonventionell och radikal metod för att undvika överkokning. Inom loppet av timmar har vulkanen på Island lyckats med det som varken regeringar, klimataktivister eller någon annan förmått hittills – att begränsa människans utsläpp av växthusgaser.

Luftrummet över stora delar av Skandinavien och Storbritannien stängs i dag som en följd av vulkanutbrottet på Island och den vulkanaska som sprids därifrån. Det innebär att närmare fyra tusen flygningar just nu ställs in. En grov uppskattning ger att detta kommer att bespara atmosfären en halv miljon ton växthusgaser från flyget.

Vulkanutbrottet fortsätter dessutom och enligt Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet, kan det pågå i veckor, månader eller till och med ett år. Många fler flygningar över Atlanten utöver de inom norra Europa kan i så fall ställas in på grund av att vulkanaskan kan orsaka stora problem om den sugs in i flygplanens motorer.

Den isländska vulkanen kommer säkert att innebära en hel del problem för många människor vilket så klart är tråkigt i sig. Men det är svårt att inte se det ironiska i att det enda som kan bromsa den snabbast växande utsläppskällan är en geologisk konvulsion. Om denna fortsätter kommer dessutom samhällets stora sårbarhet att bli väldigt tydlig vilket skulle vara en viktig väckarklocka.

I dag var det för övrigt rättegång i hovrätten mot en grupp aktivister från Klimax som 2007 gick in på Bromma Flygplats i Stockholm för att genom en symbolisk aktion för klimatet hålla flygplanen på marken. De dömdes till böter i tingsrätten och kommer förmodligen få en liknande dom i hovrätten. Aktivisterna kan dock trösta sig med att vulkanen vid glaciären Eyjafjallajökull på Island fullföljer deras kamp för att förhindra en klimatkatastrof.

Å andra sidan: När vulkaner har utbrott brukar det leda till en hel del utsläpp av koldioxid. Det verkar inte vara helt lätt att slå fast hur mycket det är, och om utsläppen uppvägs av den kylande effekt som sotutsläpp från vulkaner har. Men risken finns att de besparade utsläppen från flyget kompenseras av utsläppen från vulkanen. Och i så fall är det kanske inte så mycket vunnet när dagen är slut. Med andra ord vore det bättre om vi själva begränsar flyget än låter vulkanerna göra jobbet åt oss.

 

Läs mer: BBC, SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4, Politiken.dk, Sundsvallstidning, VLT, VG, Sydsvenskan, GP, Aftonbladet, Aftonbladet2, Aftonbladet3 

Bloggat: Svensson, Kunskapsbloggen,