I dag anordnade Effekt tillsammans med tidningen 10-tal en manifestation på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot den planerade kapningen av kulturtidskriftsstödet. På plats var representanter från en stor del av Sveriges kulturtidsskrifter och tal hölls av bland andra DN:s kulturchef Björn Wiman, och representanter från tidningar såsom Re:public, Bang och Karavan.

Effekt-redaktören Jonas Gren höll i manifestationen och intervjuades av bland annat TT. Tidigare i veckan skrev flera företrädare för Effekt en debattartikel i Medievärlden, och under manifestation i dag höll chefredaktören Kjell Vowles följande tal:

Hej vänner

I torsdags förra veckan firade Klimatmagasinet Effekt att vi har funnits i fem år. Det kanske inte låter så länge, men under den tiden har vi kunnat berätta historier som inte får plats i mainstreammedier. Berättelser som handlar om hur vi kan ställa om till att bli hållbara på riktigt, narrativ som av nödvändighet skiljer sig från det som berättas i det rådande tillväxtparadigmet där kommersiella värden och BNP-tillväxt styr.

Genom att vara fristående har vi kunnat bredda debatten.

Vår kultur byggs av historier. Jag vet att många av er har funnits mycket längre än vad vi har. Men att även ni under många, många år har gett plats åt röster och perspektiv som inte får plats i vanliga medier.

Det är det som binder oss samman.

Även om vi skriver om olika ämnen och med säkerhet tycker olika om många politiska frågor – så är det som vi har gemensamt att vi utan att få särskilt mycket betalt skapar en plats för bildning och debatt – vi garanterar att en mångfald av röster får höras i det offentliga samtalet.

Vi är med och skapar vår demokrati.

Dagen efter vår femårsdag fick vi ett dödsbesked av kulturutskottet. Effekt fick i fjol 300 000 kronor i kulturtidskriftsstöd. Om budgetförslaget går igenom i morgon, och beskärningarna drabbar oss alla lika – så innebär det att vårt stöd minskar med 225 000 kronor. Kulturutskottets ordförande Per Bill (M) vill att vi ska fixa det här genom att gå över till en digital distribution.

Det finns mycket man kan säga om en eventuell digital framtid, och det är för ont om tid för att föra en lång diskussion om det här. Men låt mig för enkelhetens skull ge er ett litet räkneexempel:

I går hade vi ett möte med vår kassör, och han berättade att våra samlade kostnader för tryck och post är ungefär 180 000 kronor. Det innebär att det som Per Bill och hans allianskollegor i kulturutskottet menar att vi ska lyckas med på ungefär en månad – innan nästa nummer av tidningen skickas till tryckeriet – är att:

1. Hitta någon som – utan att få betalt – kan skapa en bra digital plattform.

2. Övertala alla våra prenumeranter – många som varken har dator eller internet – att börja prenumerera digitalt.

3. Samtidigt som vi gör det här spara ytterligare 45 000 kronor.

Alla förstår att det här är orimligt.

Tack för mig

Även om riksdagen kapar stödet i morgon, kommer givetvis inte Klimatmagasinet Effekt att läggas ner på stört. De viktigaste frågorna för oss är så klart klimatkrisen och omställningen, och förhoppningsvis kan vi fortsätta att vara ett forum för alla som är intresserade av hur vi ska kunna bli hållbara på riktigt.

Det vi kommer att behöva göra med kraftigt minskat stöd är dock att söka nya sätt att bedriva och finansiera vår verksamhet, och vill du stötta oss gör du det bäst genom att teckna en prenumeration här.