Brittiska The Guardian är den första stora tidningen som har drivit en egen kampanj för divestering för att förmå företag och organisationer att göra sig av med investeringar i fossil energi. Varför starta en kampanj och vad blev resultatet?
– Inför klimatmötet i Paris ville vi öka trycket i vår bevakning av klimatkrisen. Vi försökte samtidigt närma oss ämnet på ett annat sätt och använda en större bredd av expertis och röster. Kampanjen Keep it in the Ground, som lanserades i mars tillsammans med miljöorganisationen 350.org, har gett satsningen ett fokus som har inspirerat läsarna. Den har framför allt fokuserat på att förmå två av världens största välgörenhetsorganisationer, the Gates Foundation och the Wellcome Trust, att göra sig av med investeringar i fossil energi. Divestering ger individer chansen att bli en del av ett mäktigt politiskt och ekonomiskt budskap och en del av en växande global rörelse, svarar biträdande nyhetschefen James Randerson via mejl.

Vad har kampanjen lett till?
– Över 230 000 människor har skrivit under uppropet och flera tusen har deltagit genom att skicka in bidrag eller skriva till the Wellcome Trust och uppmana dem att divestera. De senaste sex månaderna har den globala divesteringsrörelsen växt enormt. Över 400 organisationer har avgivit löfte om att göra sig av med sina investeringar i fossilindustrin. Det handlar om värden på mer än 2,6 biljoner dollar. The Guardian kan inte ta åt sig äran
för allt detta, men jag tror att vi har spelat en viktig roll i att trycka på så att frågan har kommit upp på den globala agendan. The Guardians styrelse, åtskild från redaktionen, har beslutat att göra sig av med investeringar kopplade till fossila bränslen i sin fond med 800 miljoner pund, något som beskrevs som ett krasst affärsbeslut. The Gates Foundation och Wellcome Trust har ännu inte fattat beslut om att divestera.

Varför är divestering en bra metod?
– Divestering är ingen magisk universallösning, men ett kraftfullt politiskt budskap om att fossilföretagens affärsmodell är moraliskt oförsvarbar. Det är också smart rent ekonomiskt. The Bank of Englands chef Mark Carney har, bland många andra, varnat för den övervärdering som finns av fossila bolag. Genom att divestera reducerar man risken för en koldioxidbubbla.

Annika Hallman

Artikeln är publicerad i Effekt nr 4/2015.