Först tänker jag: Ingen kan vara värre än Lars G Josefsson som vd för Vattenfall. Samtidigt som ”Josef” uppnebarligen har varit väldigt tänd på att skyffla ut mer kol i atmosfären så har han försökt omge sig av någon sorts klimatengagerad aura. Falska klimatvänner är oftast värre än ärliga fossilkramare.

Sen läser jag om Vattenfalls nya vd Öystein Löseth och tänker: Okej, det kanske finns någon som är värre, Öystein Löseth.

Bara det faktum att han äger tre bilar varav en är den enorma stadsjeepskombin Ford Excursion får det att blinka rött.

Sen fortsätter det.

Han vill bygga mer kärnkraft och mer kolkraft och han är inte särskilt förtjust i förnyelsebar energi.

I en intervju i våras sade Öystein Löseth att energiförsörjningen i Nederländerna, där Nuon är baserat, är viktigare än den klimatutmaning som landet står inför, skriver TT.

– Som jag ser det är anskaffningssäkerheten viktigare. Nederländerna måste importera mellan 20 och 30 terawattimmar om året. Det är en betydande mängd. Därför är det många nya gas- och kolkraftverk med CCS (koldioxidavskiljning) som är planerade. Särskilt kol eftersom det antas att det kommer att vara längre än gas, sade Löseth till den norska tidningen Teknisk Ukeblad.

Kan man inte tänka sig en vd för vårt gemensamt ägda energibolag som tycker att kolkraft och kärnkraft nog blir svårt att passa in i ett framtida hållbart samhälle?

 

Mer om Vattenfall i media: DN1, DN2, DN3,