Den flera dagar långa protesten ordnas av nätverket Ende Gelände, som ungefär betyder »Vägs ände«.

– Med demonstrationen vill vi visa hur riskabelt det är att investera i kol, säger Lilli, en av organisatörerna. Vi förväntar oss minst lika många människor på plats som förra året.

– Jag hoppas på 10 000 människor, säger Peter, som också är med och organiserar aktionen.

Sid 7 liten bild Peter och Lilli, Ende Gelände. Fotograf Petter Lydén

Peter och Lilli är aktiva i Ende Geländes Berlinavdelning. I verkligheten heter de något annat.

Lilli och Peter har ordnat en filmvisning i Berlin som en del av förberedelserna inför brunkolsprotesten. På det lilla kaféet i stadsdelen Wedding är det trångt när unga och gamla sätter sig för att titta på dokumentären »Auf der Kippe« om motståndet i östra Tyskland mot fler kolgruvor.

– Vi tänker stoppa grävmaskinerna i kolgruvorna genom civil olydnad, säger Peter, som är aktiv i Berlins mobiliseringsgrupp för Ende Gelände. Genom att fysiskt sätta stopp för kolutvinningen visar vi alla potentiella köpare av Vattenfalls verksamhet att kol inte är en framtidsbransch.

Under pingsthelgen i mitten av maj åker människor från både Tyskland och andra länder till Lausitz vid den tyska gränsen mot Polen. Där finns några av Tysklands största brunkolsfyndigheter. Förutom de avsevärda klimateffekterna nya brunkolsgruvor skulle få är flera byar hotade av »kolbaggarna«, de enorma grävmaskiner som kan flytta 14 000 kubikmeter jord i timmen.

– Vi i klimatrörelsen samarbetar med byborna i Lausitz som inte vill bli av med hus och hem, säger Lilli. De sitter i en svår situation: å ena sidan är de beroende av kolindustrin som arbetsgivare, å andra sidan förstör samma kolindustri deras land och river deras hus när de stora dagbrotten breder ut sig.

Protesten i Tyskland i maj är del av den globala kolprotesten Breakfree2016, som organiseras av bland andra 350.org.

TEXT & FOTO: PETTER LYDÉN

*Peter och Lilli heter i verkligheten någon annat, på grund av risken med civil olydnads-aktioner vill de inte få sina namn publicerade.

____

Artikeln publicerades i Effekt nr 1, 2016