Dokumentärfilmen, som är baserad på Naomi Kleins bok med samma namn, har premiär över hela världen under helgen. I Stockholm visas filmen på söndag den 27 september kl 18.00 på Bio Rio. Bakom arrangemanget står organisationerna Jordens Vänner och 350.org.

Varför arrangerar ni visningen?
– Filmvisningen är ett sätt att kicka igång en mer aktiv och samlad svensk klimatrörelse. Själva visningen är också i sig ett samarbete mellan två stora klimatorganisationer i Sverige, och sånt vill vi ju såklart se mer av, säger Adi Musabasic från Jordens Vänner.

Vad handlar filmen om?
– Ett viktigt budskap med This Changes Everything är att vårt nuvarande ekonomiska system inte klarar av att hantera klimatkrisen. På global basis har vi försökt lösa klimatfrågan på marknadens villkor, och det är hur tydligt som helst att det inte lyckats. Nu är det upp till mänskligheten att kräva en förändring av dessa system som förhindrar att klimatkrisen får en lösning. Samtidigt blir det en chans att skapa en bättre värld även i andra avseenden, till exempel rättvisa. I detta blir folkrörelsernas roll oerhört viktig, för någon måste samla dem som vill säga ifrån och förändra, säger Pelle Hällje, även han från Jordens Vänner.

Filmvisningen på Bio Rio på söndag följs av ett samtal med Naomi Klein via Skype och en paneldiskussion med personer från olika delar av klimatrörelsen.

Vad kommer diskussionen att fokusera på?
– Medan filmen handlar om hur vi behöver mobilisera oss globalt, kommer vi i panelsamtalet att förflytta oss till vår svenska kontext. Hur ska vi bygga en starkare klimatrörelse i Sverige? Hur kan vi på olika sätt arbeta för en omställning till ett samhälle som är bättre på klimaträttvisa än det vi har idag, säger Adi Musabasic.

Mer information om filmen finns på thefilm.thischangeseverything.org