I söndags var det Stora Jorddagen. Fyllde till slut alla tre pallkragsbäddarna med jord. (Utan att ha blivit mer klok i jordfrågan.) Men det kanske jag har rapporterat om redan. I vilket fall som helst så var det dags att så dagen därefter. Upptäckte att jag köpt ungefär tre eller fyra gånger mer frösorter än jag har plats för (och då syftar jag inte ens på att av de sorter jag planterat så har jag mer än hälften av fröna kvar till nästa säsong). Och mer fel på grund av ohejdad entusiasm skulle det bli…
Jag ritade upp en översikt på vad jag skulle så. Mer tid än själva sådden skulle komma att ta tog det för mig att bestämma hur jag skulle fördela de olika sorternas grönsaker. För mina tre bäddar möjliggör inte en fyrårig odlingsföljd såsom den boken jag följer rekommenderar som minimum. (Så nu drömmer jag med andra ord mardrömmar om alla hemska sjukdomar som kommer att slå till om tre säsonger. Jag ser framför mig monster à la Lovecrafts Cthulu eller besten i den suveräna The Host.)
Vaxbönor, brytbönor, sockerärt, en-böna-jag-fått-i-present-och-inte-vet-namnet-på åkte ner i första pallkragen. I den andra pallkragen sådde jag rädisor, spenat, rotselleri och potatis. Samt tomat. Och där borde jag ha gjort halt. Där borde jag ha packat in den lilla spaden och vattenkannan i förrådet och firat sådden. Men nej. I pur entusiasm fortsatte jag.
I den tredje pallkragen åkte så småplantor med försådd gurka, squash, blomkål, vitkål och broccoli ner. Samt Planta X. När jag nöjd satt vid köksbordet en stund senare och tittade ut över pallkragarna började en förebråelse klia i bakhuvudet. Men först när jag lagt mig slog tankarna ut i full blom: Skulle inte plantorna omskolas först? Var det inte något om att de skulle anpassas till utomhusklimat – härdas – enligt någon tidskrävande process? Är jag inte en jubelidiot?
To be continued…
Christian • 27 maj 2010 kl. 22:44
Blev också inspirerad av att odla, men kommer testa windowfarming då jag bor i lgh utan balkong.
http://our.windowfarms.org
Verkar kul!
Jesper Weithz • 2 juni 2010 kl. 22:11
Istället för fönstershopping – fönsterodling! Verkar ju hur bisarrt och häftigt som helst. Du får återkomma och rapportera om hur det går. Lycka till!
Hanna • 28 maj 2010 kl. 18:42
Våra kål-, gurk- och squashplantor har stått ute på balkongen dygnet runt i en vecka nu och verkar klara sig bra.
Så länge det inte blir frost så är solen anledningen till att det är bra att härda plantorna. Nu har det ju varit molnigt i Stockholm igår och idag så det är förhoppningsvis lugnt än 🙂
Fiberduk ska skydda mot både sol och frost.
Jesper Weithz • 2 juni 2010 kl. 22:13
Hej Hanna. Jag borde ha läst din kommentar tidigare (och lyssnat på min mammas förmanande ord). Men istället tänkte jag att ”fiberduk verkar onödigt och dyrt och råddigt”. Så nu håller Planta X på att duka under. Bladen är vita. Sönderbrända. (Hur de nu kan bli det i den här klimatzonen.)
Nästa år blir det fiberduk. Och härdning.
Maria • 28 maj 2010 kl. 20:29
Äsch, det här blir mer intressant att följa än om det var by the book. Förra året var min paradgröda rädisor. Och dem hade jag gjort alla fel med, till exempel förodlat (nej så gör man tydligen inte).. men oj så fina de blev!
Förresten, i min kursbok står det att potatis och tomat ”inte tycker om varandra”. Du kan väl meddela om de håller sams eller om det faktiskt stämmer..
Jesper Weithz • 2 juni 2010 kl. 22:18
Mer intressant är verkligen ordet. Lite som att åka till till Beirut utan att kunna ett ord arabiska.
Rädisor verkar verkligen vara en bra grej för övrigt. Hittills är det de som tagit bäst fart i pallkragarna. Trots att de fått för lite vatten. Heja rädisor!
Tomaten låter hälsa att den känner sig förbisedd, osynliggjord och förtalad. Den är inte planterad alls ännu. Och i synnerhet inte bredvid potatisen. Det var tanken men sedan läste jag samma information som du har.
Och nu har jag ingen plats att plantera plantorna som står inomhus och har det gott men trångt.