USA:s avgående president Barack Obama och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har kommit överens om att förbjuda nya licenser för olje- och gasutvinning i stora delar av ländernas arktiska vatten, det här framgår av ett gemensamt uttalande från de två regeringarna.

För USA:s del handlar det om det mesta av havsområdena kring Alaska, det vill säga Beauforthavet och Tjuktjerhavet. I Kanada är det alla de arktiska havsområdena.

Förbudet mot att utfärda nya licenser kan i Kanada omprövas vart femte år, men i USA är förbudet permanent. Åtgärden sägs vara ett sätt att stoppa den tillträdande amerikanska presidenten Donald Trump från att ge fossilindustrin ännu större möjligheter att verka i området. Exempelvis The Guardian skriver:

Obama used a 1953 law that allows presidents to block the sale of new offshore drilling and mining rights and makes it difficult for their successors to reverse the decision.

Många miljöorganisationer välkomnar beslutet. Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden WWF, säger i ett pressmeddelande:

– Jag hoppas att det beslut som USA och Kanada nu tagit skapar tryck på att även Norge och Danmark ska stoppa utvinningen av ny olja och gas, och det förutsätter jag att den svenska regeringen tar stor del i genom Arktiska rådet och EU.