
Det senaste dryga decenniet har den globala uppvärmningen tyckts långsam. Detta är ingen hemlighet, och heller inget konstigt. Uppvärmningen har genom de senaste 150 åren varit ryckig, ömsom tagit pauser, ömsom gått snabbt.
Det problematiska är att vetenskapen inte riktigt kunnat förklara varför temperaturkurvan planat ut något under 2000-talet. Den oförmågan har lämnat fältet fritt för påståenden om att den globala uppvärmningen nu har stannat av. Det ska sägas, att även en del seriösa forskare har frågat sig om växthusgasernas effekter på temperaturen kanske ska skrivas ner något.
Samtidigt har många forskare anat förklaringen. När vi talar om den globala medeltemperaturen handlar det om en sammanvägning av två sorters mätningar – atmosfärens temperatur över land samt temperaturen i oceanernas ytvatten. Men vad händer egentligen djupare ner i haven? Med tanke på att världens oceaner tar emot drygt 90 procent av den solenergi som träffar Jorden är frågan minst sagt befogad.
Några viktiga svar har just publicerats i Geophysical Research Letters. Det är forskarna Magdalena Balmaseda, Kevin Trenberth och Erland Källén som studerat de senaste decenniernas havstemperaturer. Deras slutsats: om vi räknar med hela haven har uppvärmningen inte bara fortsatt under 2000-talet – den har accelererat på ett sätt som saknar motstycke det senaste halvseklet.
Det som hänt är att allt mer värmeenergi lagrats långt ner i haven, på mer än 700 meters djup. Man vet fortfarande inte riktigt varför, men författarna till studien menar att det kan bero på kända väderfenomen i Stilla havet: starkare subtropiska vindar samt ett antal La Ninas, vilka lett till att varmt vatten vällt neråt i haven. En obevisad hypotes? Javisst. Men samtidigt vet vi att den globala medeltemperaturen påverkas kortsiktigt av värmande El Ninos och kylande La Ninas. Under 2000-talet har La Nina-fenomenet dominerat, vilket troligen maskerat en hel del uppvärmning.
Bilden är inte helt klar ännu, men det som börjar avteckna sig är en förklaring till att uppvärmningen av atmosfären gått något långsammare de senaste 15 åren. Det som inte bara skönjs, utan som står tydligare än någonsin, är att den globala uppvärmningen av själva planeten fortsätter. Förr eller senare påverkar ett varmare hav även luften. Detta kommer att märkas när Stilla havet går in i nästa El Nino, och det kommer bara att vara början.
Robert • 3 april 2013 kl. 20:42
Jonas:
Du glömde nämna metangasreserverna i samma världshav som alltmer öppnar upp sig i takt med den att den globala uppvärmningen accelererar.
En annan sak är de smältande polarisarna som bidrar till att det mörka havsvattnet suger åt sig mer värme från solen.
jan-åke • 20 april 2013 kl. 10:38
Arktis is utgör 0,01% av jordens sötvatten Antarktis ca 89% Grönlands inlandsis som är en rest av den senaste istiden ca 9,8%.Vad gäller isutbredningen i Arktis så var den rekordstor 2012 dvs sedan sattelitmätningarna startade 1979.Antarktis is har ökat en aning de senaste 15 åren då jordens medeltemp minskat något.du skriver ;de smältande polarisarna; ja Grönlands inlandsis smälter och har gjort det sedan senaste istiden 9-10000 år bort.Dess volym är2,9 milj km3 avsmältningen år 1990-2010 är 150-200 km3/år dvs med den avsmältningstakten tar det 15-20000 år innan hela den Grönländska inlandsisen smält bort helt. mvh jan-åke
Ragnar • 3 april 2013 kl. 22:05
Dessutom kommer väl vattenmassorna att utvidga sig, oavsett om det är ytvatten eller djupvatten som värms upp. Dvs havsytenivån kommer att stiga på sikt. Försäkringskostnaderna pga av detta kommer att bli enorma, för att nämna en sak.
jan-åke • 20 april 2013 kl. 10:58
Den globala uppvärmningen…på 1000-talet blev det mycket varmare än nu man hade då tom vinodlingar i Storbrittanien.under 1600-talet var det betydligt kallare än nu man åkte då skridskor på Themsen i London.studerar du klimathistoria så ser du stora kurvor upp och ner inom de stora kurvorna ser du många mindre,där stora kurvor är inom 10000-tals år och de små är något hundratal år som tex 1600 kallt 1700 varmt 1800 kallt osv.co2 i atmosfären är i ett övergripande perspektiv mycket lågt idag 0.03%.Genom jordens geologiske historia har det under perioder varit kallare med betydligt mer co2 i atmosfären.solens olika cykler driver klimatet och i sin tur mängden vattenånga i atm.som är den helt dominerande växthusgasen. mvh jan-åke
felix hansson • 14 februari 2015 kl. 13:06
Hej jag heter då felix och går på österänggymnasiet i Kristianstad. Jag har en sak jag vill fråga dig.
Vi håller på med ett avslutande arbete i min kurs där mitt arbete handlar om översvämmningsrisker där jag har fokuserat på storbrittanien.
jag tyckte att du skrev väldigt bra och undrar bara var ifrån du har fått din information ifrån. vi är noga med att ha en källförtäckning som är pålitlig så jag undrar då om dina inlägg är pålitliga. hör gärna av dig så fort du kan till min e-mail adress: footboooll@hotmail.com