Svenska Dagbladet frossar i dag apokalypsen med utgångspunkt i filmen 2012 (som bygger på idén att mayafolket för 5 000 år sedan förutsåg apokalypsen till den 12 december 2012 och som gett upphov till en sjuk kult som sprider sig i new age-kretsar).

Verkar vara en fånig film, men kul att apokalypsen uppmärksammas och problematiseras. Apokalypsen är framför allt en myt med religiös bakgrund. Hur illa det än ser ut på klimatfronten lär någon total kollaps inte dyka upp över en natt och ödelägga jordens yta.

Problemet med apokalypsen beskriver religionshistorikern Peter Åkerbäck väl:

– Det finns något väldigt befriande i att det ändå kommer att gå åt helvete – då fråntas man allt ansvar. I tider av upplysning, och särskilt i vår tid med all miljöförstöring, så kan det vara väldigt skönt att tänka att i stället för att jag måste ändra hela min livsstil, sluta ha alla lampor tända, sluta använda min bil och min golvvärme så kommer det ändå att gå åt skogen, och då kan jag lika gärna leva på tills allt havererar.

Jag har skrivit om detta förut (inlägget Klimatporr eller klok anpassning) och det förtjänar att sägas igen. Även om vi inte ska räkna med att apokalypsmyten förverkligas är det uppenbart att vår livsstil utsätter samhället och ekosystemen för ett tryck som kommer att leda till en kollaps förr eller senare. Det kanske blir en lång utdragen historia snarare än en kort och plötslig, men väl en kollaps.

Här är två andra kommande filmer på kollapstemat.

Dokumentären Collapse om dystopikern Michael Ruppert:

 

Vägen (The Road), filmatiseringen av Cormac McCarthys roman med samma namn (premiär 22 januari i Sverige):

THE ROAD (2009) Official Trailer from THE ROAD on Vimeo.

 

Bloggat: Svensson, Röda Lund