På väg söderut stannar jag till i min gamla hemstad Alingsås och passar på att gå på omställningsseminarium.

Måste erkänna att det var länge sedan jag senast känt mig så  inspirerad. Ett tjugotal människor har samlats och mumsar på lokalt producerat bröd, grönsaker, smör, ost, honung och morotsmarmelad.
Jan Forsmark från Omställning Sverige håller en inledning om oljetoppen, klimatfrågan och ekonomin. Vissa på stolarna runt mig har varit engagerade i Alingsås omställningsgrupp en längre tid, andra har bara hört talas om seminariet och kommit förbi. Men plötsligt är alla livligt engagerade i diskussioner om hur Alingsås ska bli en bättre plats att leva på. Hur man skapar mer utrymme för människor att vara på, i stället för bilvägar. Var i staden man skulle kunna odla mer mat, producera lokal energi och hur man skulle kunna samarbeta med olika organisationer och företag.

Engagemanget är oerhört och idéerna formligen sprutar. När jag går därifrån kan jag inte låta bli att drömma om en valdebatt där deltagarna från dagens möte får sköta utfrågningen. Jag skulle i alla fall sitta som klistrad. I tisdagens miljödebatt med riksdagspartierna på Södra Teatern i Stockholm var det i stället mest miljöbilspremier vs ”supermiljöbilspremier”, diskussioner om vad som egentligen menas med skatteväxling och om koldioxidskatten ska höjas en smula eller inte alls.

Intressantast var frågan som kom från någon på Facebook, om blockens syn på tillväxten. Svaren blev tyvärr alldeles för korta (sammanlagt en knapp minut!) men skilde sig åtminstone åt.
Folkpartiets Anita Brodén:
–Hållbar tillväxt – ja! Tillväxt kan ju ske på så många olika sätt. Här handlar det om alltifrån en grön tillväxt till grön teknik, till möjligheten att exportera vår fantastiska gröna teknologi som vi har kommit fram till. Det handlar också om tjänstesektorn, här finns en fantastisk potential utan att det förstör miljön. Det är det som är det viktiga, den hållbara tillväxten, sade hon.
Socialdemokraternas Anders Ygeman gav ett annat besked:
– Jag tror inte på ständig ekonomisk tillväxt. Jag tror på mänsklig utveckling, men jag tror att det finns ett tak i form av naturresurserna för hur mycket ekonomisk tillväxt vi kan ha.
(29.10 minuter in i den här videon.)