”Jobba mera!” är mantrat från höger till vänster. Det finns en ingen hejd på hur många gånger politiker av i dag kan uttrycka sin tro på arbetet som välsignelse. Luther framstår vid sidan av dessa politiker som en slacker.
I dag har P1 i två olika program ägnat sig åt denna fråga. Tendens intervjuar sociologen Roland Paulsen och förre MP-politikern Birger Schlaug. Båda har intressanta och bra saker att säga om arbetet som den nya religionen. Och båda menar att mindre arbetstid vore av godo.
I Plånboken handlar det om den rörelse som försöker hitta vägar bort från den typ av samhälle där vi tvingas jobba mer hela tiden. Bland annat intervjuas Jan Forsmark från Omställning Sverige som förklarar hur mängden energi i samhället kommer minska och på vilket sätt det kräver att vi tänker om hur vi organiserar samhället.
Man kan fråga sig hur arbetstiden ska kunna minska samtidigt som energitillgången minskar? I dag låter vi den billiga energin fungera som energislavar (bara oljan motsvarar 30 slavar som jobbar dygnet runt för varje svensk). Utan dessa måste någon annan eller vi själva göra jobbet.
Som Jan Forsmark är inne på kommer en minskning av energitillgången innebära att vi måste bli mycket mer sparsamma med energin. Men det lär också innebära mer arbete. Fast frågan är hur mycket av detta som behöver vara lönearbete. Diskussionen skulle tjäna på skilja mellan lönearbete och annat arbete. Jag är också för sänkt (löne)arbetstid, men tror att den tiden som sparas in kommer behöva läggas på annat arbete. Mer av hushållsarbete till exempel eller matproduktion och transporter. Att åka tåg tar till exempel längre tid än att flyga.
Med andra ord: sänkt arbetstid skulle ge oss mer tid till att leva mer hållbart.
Få politiker vågar sig dock i närheten av en sådan tanke.
Flute • 1 september 2010 kl. 15:28
Lösningarna på vår tids stora problem är tyvärr inte politiskt korrekta, utan snarare i kategorin politiskt självmord. Vi som förstår att det måste till förändring måste därför troligen jobba utanför riksdagspolitiken.
Robert Wensman • 2 september 2010 kl. 08:28
Jag tror att det är dags att börja ge upp hoppet om att våra politiker ska presentera lösningar. Deras kortsiktiga blockpolitik har i parktiken förstört idén om demokratiskt inflytande. Ni vet, tanken om att makten utgår ifrån folket.
Jag skulle vilja tipsa alla här om att det finns alternativ. Det har börjat uppstå politiska partier där medborgare kan tillåtas rösta direkt i sakfrågor. Det är en form av direktdemokrati som ändå bibehåller fördelarna med representativ demokrati. Det kommer fortfarande att finnas politiker, men medborgare ska kunna rösta åt sig själv i tillräckligt viktiga frågor. Ett sådant parti är Aktiv Demokrati på riksplanet, ett annat är PopVox i Stockholm, eller DemoX i Vallentunas kommun.
Bli en del av den nya demokratirörelsen, skriv ”Aktiv Demokrati” på en tom valsedel!
Hemsida: http://www.aktivdemokrati.se . Läs till exempel igenom partiprogrammet.
Gäst • 2 september 2010 kl. 13:55
Det finns politiker och politiska föreningar som driver frågan ang 6 timmars arbetsdag.
Dels för att skapa fler arbeten,dels att få ut arbetslösa ungdomar i arbetslivet och dels ur hälsosjäl.Men även för att täcka den stora avgången av äldre arbetande så att kompetensen bibehålls. Där av training-utbildningar.
Vänsterpartiet har drivit på om 6 dagars arbetsdag i många år.
Martin Saar • 2 september 2010 kl. 23:05
Hej David!
Bra att Efekt lyfter fram de få inslag i media som handlar om vägval vi står inför i närtid, nu när vi nu går in i en tid med brist på energi.
Alliansens jobblinje framstår då som alltmer absurd om man väger in att vi befinner oss i postpeak, ett sluttande plan med allt mindre energi, främst olja och naturgas.
Enligt MacKay i boken Sustainable energi …. så använder varje brittisk medborgare ca 200 kWh per dag för att ratta runt sina liv. Den genomsnittliga Eu-medborgaren 125 kWh per dag. Det betyder att varje EU-medborgare använder 125 energislavar, som idag till största delen är fossil energi.
Hur ska vi både klara av eget arbete och lönearbete enligt jobblinjen då bristen på energi blir påtaglig?