Tällberg ForumÄmnet för eftermiddagssessionen i stora Tällberg-tältet (bilden) är global problemlösning. Nog snackat, vad ska vi göra åt allt som är fel undrar svenske diplomaten Jan Eliasson.

José Maria Figueres-Olsen, företagsledare och tidigare president för Costa Rica, får ordet. Han vill inte låta förhandlarna få fria händer på FN:s klimatmöte i Köpenhamn eftersom han inte tror att de kommer att underteckna något bra klimatavtal då.

Han vill sätta press på dem och han har en idé.

– Bo Ekman [Tällberg Forums grundare] kommer inte att behöva det här tältet i december när Köpenhamnsmötet är. Så vi flyttar det här tältet, till Köpenhamn och ställer upp det bredvid förhandlarnas lokaler. Sedan fyller vi det med forskare: James Hansen som var här förra året och flera av er som redan är inne i tältet nu.

Vid det här laget har Figueres-Olsen blivit så exalterad att han ställt sig upp på scen. Han förklarar att forskarna sedan ska granska alla förslag från förhandlarna. Om de inte stämmer överens med forskningen då sparkar de igång en kampanj mot berörda länder.

– Säg att Costa Rica kommer med förslag som inte är tillräckligt långtgående. Då går det iväg ett meddelande till 15 costaricanska NGO:er som bombar sina förhandlare med sms och mejl tills de förändrar sitt förslag.

Medan publiken ställer sig upp jublar och applåderar går Bo Ekman upp på scen och ger Figueres-Olsen en lapp. Det står: ”Tältet är klart för Köpenhamn”.