Medan räntorna väntas stiga till runt 6 procent fylls kvällstidingarna ofelbart av praktiska tips på hur du ska klara dem. Men det är just tips på hur DU ska klara dig. Så fixar du bankens superboränta. Så blir du en vinnare.

I USA såg många sina bostadslån bli obetalbara redan för flera år sedan eller har av andra orsaker blivit hårt drabbade av krisen. Där finns människor som har hittat sätt att tackla problemen som inte går ut på att tävla om bäst villkor för den som har hårdast hud eller vassast armbågar. I senaste numret av Effekt skrev vi vårt finansbubbletema om Common Security Clubs och hur de nu sprider sig.

Tanken med Common Security Clubs är just att ingen ska behöva möta krisen ensam. I stället går man ihop i grannskapet och försöker lösa problemen tillsammans, genom att till exempel byta tjänster med varandra, hjälpa grannarna att isolera bostaden eller bilda matinköpsklubbar. Men det handlar inte bara om att bry sig om dem som finns närmast. En intressant sak med Common Security Clubs, eller Resilience Circles som de ibland också kallas, är att det finns en uttalad vilja att lära sig mer om det ekonomiska systemet och också göra vad man kan för att förändra det. En rolig bieffekt är den sociala aspekten. Medlemmarna säger att de plötsligt har upptäckt hur mycket de har gemensamt med sina grannar, eller att det finns andra värden i livet än pengar.

I Sverige finns ingen större risk för det som amerikanerna råkat ut för, om man ska tro de flesta medier. Ingen fara, vi amorterar bara lite mindre, säger familjen som DN intervjuat om höjda boräntor.
För ensam är stark. Eller?

I videon nedan förklarar några medlemmar ur en Common Security Club i Boston varför de tycker tvärtom. För den som vill veta mer genomför också det centrala nätverket för klubbarna i USA ett gratis webbsänt seminarium den 27 april om hur man startar och organiserar en Common Security Club.