Slut ögonen och tänk ”kolkraft”. Vad ser du? Ett grådassigt polen kanske? Eller ett svartbolmande Kina? Knappast får du miljöhuvudstaden Stockholm på näthinnan.

Men i centrala Stockholm, i Värtahamnen för att vara exakt, står Fortums kraftvärmeverk vilket eldas med en ansenlig mängd kol. Koldioxidutsläppen är enligt Fortums egen miljörapport nästan 800 000 ton koldioxid om året. Det är nära ett ton mer invånare i Stockholm Stad. Jag gissar att Värtahamnen inte är ett av stoppen när miljöborgarråd Ulla Hamilton (m) visar runt gästerna som kommit för att inspireras av miljöhuvudstaden.

Fortum har naturligtvis en hel del planer på att någon gång i framtiden byta kolet mot något annat bränsle, men när det kommer att ske står i stjärnorna.

Landets klimataktivister är otåliga. Just nu laddas det för fullt inför en stor aktion mot kolkraftverket på lördag. Aktionen heter Shut it down och har planterats under en lång tid. Mobiliseringen har skett under våren på informationsmöten runt om i landet. Liksom på nätet med hjälp av denna roliga informationsfilm i käck journalfilmsanda:

Media: Politisk strid om kärnkraften (DN, DN2), klimatforskare varnar på SVD Brännpunkt