Foto: Piero Campilii Fotografía.

 

Gästbloggpost av Effekts praktikant Matilda Welin.

Nu har den sista förberedande sammankomsten inför klimatmötet i Cancun pågått i fyra dagar i Kinesiska Tianjin. Rapporter i media lyser till stor del med sin frånvaro, kanske för att det inte finns så mycket nytt att säga: Mest verkar det som att delegaterna upprätthåller status quo. Samtidigt börjar allt fler tappa tålamodet. Artur Runge-Metzger, chef över klimatpolicyavdelningen i EU-kommissionen, säger till the Guardian att om Cancun-samtalen misslyckas gör det hela de internationella klimatdiskussionerna ”irrelevanta”.  
– Vi träffas på dessa underbara platser, reser miltals för att komma hit. Om processen inte är effektiv kommer folk att säga: ”Om ni inte kan komma överrens, varför ska vi bry oss om att stödja er?”, säger han.

FN menar nu att tiden för att älta utsläppsminskningar fram och tillbaks börjar rinna ut. De har slutat uppmana medlemsländer att satsa på större utsläppsminskningar och börjat rekommendera dem att formalisera de ganska svaga löften man redan givit, enligt Reuters.
– Löftena som finns når inte upp till våra förhoppningar, men löftena kommer knappast att förändras så snart. Att fortsätta förhandla om ambitioner försenar bara handling, sa en hög FN-tjänsteman inom klimatområdet till Reuters.
Detta innebär att FN mer eller mindre ger sitt stöd till USA:s kamp om att bygga ett framtida avtal på det svaga Köpenhamnsackordet. Men en rapport från WWF som damp ned på mötet igår understryker hur otillräcklig den ihoprafsade skrivelsen från den danska huvudstaden är: Även om alla länder håller vad de lovat under Köpenhamnsackordet, kommer utsläppen år 2020 ändå att vara nästan en tredjedel större än den utsläppsbudget på 40 gigaton som man räknar med att världen måste hålla sig inom för att undvika okontrollerbara klimatförändringar.

Mötet i Tianjin slutar nu på lördag. Om drygt 7 veckor börjar förhandlingarna i Cancún.