I varje pappersnummer av Effekt brukar vi sätta fokus på en grönmålare. Nu är det flera månader kvar till nummer 1/2011, men annars hade jag nog lagt det senaste pressmeddelandet från regeringskansliet i mappen med potentiella kandidater.
”Rekordminskning av svenska utsläppen” basunerade Miljödepartementet ut igår och fortsätter ”Det innebär att Sveriges totala utsläpp nu totalt har minskat med 17 procent sedan 1990, och har aldrig varit lägre.” (Min kursivering. Läs hela pressmeddelandet här.)
Man kan förstås raljera över Miljödepartementets historieskrivning och undra om utsläppen verkligen aldrig har varit lägre än nu. Men när tidningar över hela landet sedan nöjer sig med att publicera TT:s telegram med Naturvårdsverkets siffror (SvD, GP och Aftonbladet för att nämna några) där det konstateras att nu är utsläppen rekordlåga (med lite hjälp av lågkonjunkturen), punkt slut – då har vi ett problem.
Här kommer ett tips till den journalist som vill skriva en egen artikel med en gnutta mer analys i stället för att gå på TT:s kortkorta telegram:
Man behöver inte ens plöja rapporterna som skickas till IPCC. Det räcker med att gå in på Naturvårdsverkets sida om Sveriges utsläpp, så får man en mer nyanserad bild. I uppgifterna vi skickar till FN ingår nämligen inte utsläppen som görs för utrikes flyg och sjöfart. Hoppsan, där missade vi 9,4 miljoner ton!
Och de utsläppen, till skillnad från de som ”räknas”, pekar inte nedåt. Diagrammet här kommer även det från Naturvårdsverkets hemsida.

En annan inte helt oviktig kategori utsläpp som inte heller finns med i rapporteringen till FN är utsläppen för importerade varor. När Naturvårdsverket förra året gjorde en studie av dem kom man fram till att utsläppen per person i Sverige hade legat 25 procent högre om vi hade räknat med de växthusgaser som produceras när våra tv-apparater, brödrostar, leksaker, kläder, skor, ipads, grönsaker, biffar och you name it tillverkas på andra platser i världen. Vilken dagstidning ska ställa frågan om varför vi inte ska räkna de utsläppen som våra?
I pressmeddelandet från Miljödepartementet säger Sveriges miljöminister Andreas Carlgren så här:
– Världen behöver förebilder och föregångare för minskade utsläpp. Sverige ska ta den rollen.
Det vore fantastiskt om Sverige kunde bli en förebild för minskade utsläpp. Men inte genom att brösta upp oss över siffror som bara visar halva verkligheten.
Robban • 14 december 2010 kl. 16:16
Sara:
Har Sverige øverhuvudtaget minskat sina utslapp sedan 1990 eller beror vår ”minskning” på att vi har exporterat utslappen utomlands?
Har førresten Effekt kommenterat wikilekas avsløjande dar Carlgren blev tystad av Reinfeldt under det førra klimatmøtet i Køpenhamn efter påtryckningar av USA?
Daniel • 14 december 2010 kl. 17:08
Sara – länk?
Magnus Westerstrand • 14 december 2010 kl. 18:06
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article8249661.ab
Sara Jeswani • 15 december 2010 kl. 16:10
Robban:
Jag har inte hunnit titta närmare på den samlade bilden av utsläppens utveckling om man räknar in konsumtionen. Naturvårdsverkets studie om konsumtion och klimat bygger på data från 2003, så den är svår att dra några slutsatser av, men det vore absolut intressant om det fanns någon längre mätserie.
Det man i alla fall kan konstatera är att medan de utsläpp som regeringen räknar har minskat med 12,5 ton mellan 1990 och 2009, så har ju utsläppen för utrikes transporter (se diagrammet här ovanför) under samma tid ökat med ungefär 6 miljoner ton. Och det är svårt att tänka sig att utsläppen från vår importerade konsumtion skulle ha minskat under de här åren.
Wikileaks-avslöjandet du skriver om visar ju onekligen på hur FN-förhandlingarna snarare präglas av politiskt spel än verkliga diskussioner kring vad som krävs i klimatfrågan.
Martin Saar • 14 december 2010 kl. 18:16
Hej Daniel!
Visst är det deprimerande att denna myt tycks vara helt omöjlig att punktera hos det politiska etablissemanget, inkl det gröna MP!
Vi i ASPO Sverige hade en liten träff med politiker i torsdags förra veckan. Representerade av Roger Tiefensee (c) vice ordf i Näringsutskottet och Lise Nordin (mp)jordbruksutskottet?
Båda politikerna bekräftar denna okunskap om de indirekta utsläppen för produktion av varor som vi importerar liksom utsläpp från flyg och sjöfart, som du skriver om i inlägget! Och utsläppen är ju som bekant konsekvensen av att använda fossilt bränsle inkl olja.
Bristen på olja (PO) och energi devalveras, av dessa två politiker, till ett problem att få fram nytt bränsle till transporter i samhället. Det är sorgligt! Dessutom fick vi inget gehör för behovet av en Plan B om nu det där med PO skulle visa sig vara sant! Slutsatsen blir att räkna i med att samhället inkl politiker om det krisar. Starta omställningen själv tillsammans med andra. Att gå med i Omställnings Sverige är en bra början, där finns människor som gett upp hoppet om att politiker och olika statliga verk ska driva på och medverka till en omställning av samhället!
Martin Saar • 14 december 2010 kl. 18:25
EDIT:
Slutsatsen blir att räkna INTE, just INTE med att samhället inkl politiker om det krisar. Starta omställningen själv tillsammans med andra. Att gå med i Omställnings Sverige är en bra början, där finns människor som gett upp hoppet om att politiker och olika statliga verk ska driva på och medverka till en omställning av samhället!
Jonas Paulsson • 14 december 2010 kl. 19:06
En annan faktor som bidragit till att i någon mån stagnera sveriges utsläppssiffror är (enligt tre professorer på DN-debatt som också de sågade miljödepartementets siffror 2007) att vi har under 90-talet fasat ut en hel del oljepannor. Dessa lågt hängande frukter kan man bara skörda en gång. Se min blogg någonstans för en länk till artikeln.
Martin Saar • 14 december 2010 kl. 20:10
Hej Jonas P!
Du har rätt! Det är förvånande så många flerfamiljsfastigheter i Stockholms innerstad som fortfarande använder olja för uppvärmning. Det fick jag klart för mig när jag jobbade på Miljöförvaltningen och med projektet Konsumera Smartare..”
Anledningen till att man inte bytt ut oljeeldningen är enkel. Som bostadsvärd är det bara att skyffla över kostnaderna på hyresgästerna när oljepriset stiger. Investerar jag i en annan värmekälla så får jag släpa på dessa kostnader många år och tjänar mindre på mina hyresgäster.
Robert • 14 december 2010 kl. 21:15
Martin:
Det låter ju vidrigt (men fullkomligt logiskt rent marknadsekonomiskt förstås). Vilka är dessa fastighetsbolag och går de inte att påverka med lite hederlig föreningsopinion?
Samuel Jarrick • 15 december 2010 kl. 00:22
När vi som representanter för Klimataktion träffade Carlgren på Miljödepartementet inför Cancun, frågade jag honom hur han såg på carbon footprint utifrån ett konsumtionsrespektiv. Mitt intryck var att han var mycket väl medveten om att Sveriges klimatpåverkan med en sådan beräkning snarast ökar. Men det är sällan denna insikt basuneras ut offentligt. Därför gör jag det nu: Carlgren vet om det. Men han kommer nog inte att göra nåt åt det förrän fler påminner honom.
Martin Saar • 15 december 2010 kl. 12:04
Hej Samuel!
”Carlgren vet om det. Men han kommer nog inte att göra nåt åt det förrän fler påminner honom.”
Det är just detta ohederliga politiska spel som är så motbjudande och kontraproduktivt.
Du och jag vet vad som är sant och falskt, men hur många medborgare känner till denna vrångbild, när den hela tiden basuneras ut som sanning.
Detta politiska tvärtom-språk som vår regering använder undergräver tilltron till vårt demokratiska samhälle. Ett tungt ansvar vilar på Carlgrens axlar för denna utveckling.
Dessutom har Carlgren ett helt gäng av sympatisörer inom media, miljöorganisationer, det politiska etablissemanget oavsett partifärg, som tiger still och sanktionerar dessa falska påståenden och uppgifter. Jag har svårt att förstå detta falskspel.
Martin Saar • 15 december 2010 kl. 12:08
Robert, önskar jag hade en förteckning över vilka fastighetsägare som ännu inte bytt uppvärmningssystem. Uppgifterna som är offentliga borde finns på Miljförvaltningen. Så ring, maila och fråga efter dem.
Per E • 15 december 2010 kl. 10:21
Man blir ju alldeles deprimerad nar man laser om hur uselt Sverige verkar vara. For att piggna till lite subtraherade jag exportutslappen fran importutslappen och fick ett betydligt battre saldo. Men jag tycker i alla fall vi kan bjuda till lite extra och foreslar darfor att Sverige borjar exportera lite arbetsloshet till Kina och Indien, tar hem produktion och tillverkar varorna miljovanligt i landet. Raskt skulle vi vara ytterligare lite battre an andra lander.
David Jonstad • 15 december 2010 kl. 20:32
Per E: Naturvårdsverkets siffror för Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp är nettosiffror – de utsläpp som vi exporterar i svenska produkter är redan borträknade.
Per E • 16 december 2010 kl. 07:03
Enl lanken till Svenska utslapp av vaxthusgaser ingar produktionen av exportvaror i utslappsstatistiken Jag utgick da fran att de utslappen var en del av de 59,8 Mt som redovisas som Totala utslapp.