Johan Ehrenberg, grundare av ETC, har alltid haft många projekt i gång. I dag är han tidningsmakare, författare och debattör – men han har också beslutat sig för att sätta press på de stora fossiltunga energibolagen genom att få tusentals människor att göra sin egen förnybara el.  

– Jag läste rapporterna från FN:s klimatpanel och jag skrev om klimatkrisen. Men jag blev samtidigt mer och mer förtvivlad över att jag inte hittade något instrument när min son skällde på mig och sa: ”Men vad gör du själv då?”. Av en slump hamnade jag på en tysk sida om solceller, det här var kanske 2004, och då upptäckte jag att det här funkar ju. Sen upptäckte jag att det dessutom var jättespännande politiskt. Därför att alla sa att det var förbjudet.

Hur då förbjudet?

– Det sas att det var olagligt. Men efter ett tag förstod jag att det var de stora energibolagen som gjorde allt för att stoppa den här utvecklingen. Väldigt snabbt bildade jag då ett företag som hette Egen el. För det här är en politisk förändring som drivs bäst i företagsform. Jag skiter egentligen i organisationsform, jag vill åt politiken. Men på grund av att jag var ett företag och inte någon miljörörelse, då nådde jag alla dessa män i min egen ålder, som är gröna, som sitter i sina hus och som hatar elbolagen.

Och det fungerade?

– Ja först var det 500 gubbar. Det var nästan bara gubbar i början, som mest ville ha vindsnurror. Sen efter ett tag upptäckte de att solceller var mer lönsamt, och framför allt enklare. Sen kom det fler och fler tjejer och i dag är det fifty fifty, samtidigt som det är runt 12 000 människor som registrerat sig och sagt att de vill göra sin egen el. Och då inser man ju att är vi 12 000 nu då kan vi bli 100 000 och då kan vi förändra politiken.

Men finns det någon chans att lyckas utmana och förändra de stora energibolagen?

– Se bara på hur Vattenfall nu har problem i Tyskland på grund av den snabba utbyggnaden av solceller där. Det enda som skyddar Vattenfall, Fortum och E.ON är politiken. Det är därför det behövs en annan politik. Men politiken ändras inte förrän tillräckligt många människor har gjort någonting. Om man inte får det första att hända så får man inte heller det andra att hända. Misstaget miljörörelsen länge gjorde när man riktade in sig mot kärnkraften var att man inte gjorde det man sa gick att göra. Man satte inte upp vindkraftverk eller solceller utan försökte i stället få staten och industrin att göra det.

Är det något som talar för att det kommer bli annorlunda nu?  

– Tekniken har gått väldigt fort framåt och priserna har sjunkit kraftigt, vilket innebär att det är mycket enklare att göra sin egen el i dag. Och som jag sa så har inte miljörörelsen tänkt i de här banorna tidigare. Utan det har varit en ganska passiv syn, att kampen handlar om att någon som har makt ska förändra sig. Men kom ihåg att du aldrig kan övertyga en miljardär inom smutsig energi att han ska sluta. Du kan bara tvinga honom att byta därför att hans makt hotas om han inte ställer om. Det intressanta här är att en rätt enkel sak som en solcellsprodukt – om du gör den i miljoner exemplar, då blir det en politisk maktfaktor. Solceller är ren maktkamp.

Du har i en av dina böcker beskrivit ditt arbete med egen el som roligt, ja till och med som en ny mening med livet. Kan du utveckla det resonemanget?

– Nu mår jag bra för att jag vet att det jag gör är en del av lösningen, och det är en grundglädje, en grundstolthet. Men sen. Jag ska ju snart dö. Jag är rätt gammal nu. Då innebär det att man tänker mycket på vad det är man lämnar efter sig. Det gör man kanske inte när man är 25, åtminstone gjorde inte jag det. Nu tänker jag att man ändå gör någon slags nota. Och meningen med livet måste väl vara att överlämna en nota som ger andra större rikedom än det man själv haft. Och då menar jag inte pengar utan möjligheter.

 

***

Missa inte nästa nummer av Effekt som har tema motstånd. Vill du ha tidningen hem i brevlådan (3 nr för 180 kr) eller som pdf (3 nr för 120 kr) – skriv upp dig för en prenumeration här.

***

Foto: ETC