Jobben går före naturen. Det är Socialdemokraternas bestämda åsikt, förklarar Lisa Kalström, vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland, i Studio Ett. Hon verkar nervös i radiostudion så jag tänker att hon kanske har sagt fel, men programledaren frågar igen om det verkligen är så hon menar: jobben först och naturen sen. Japp, det är tveklöst Socialdemokraternas uppfattning, förklarar Lisa Kalström.
Tack för det, Lisa Kalström. Skönt med klarspråk. Det är ovanligt att höra det från en politiker och särskilt en socialdemokratisk politiker. Annars brukar dylika åsikter alltid lindas in i flera lager av passande lullull i gröna kulörer. ”…hand i hand med hållbar utveckling”, ”miljöhänsyn går såklart alltid först”, ”hållbar tillväxt” etcetera etcetera. Men nu, pang på: Jobben går före naturen.
I detta fall gäller det Ojnareskogen (se bilden vänster) på norra Gotland där Nordkalk (se bilden till höger) vill bryta mer kalk, åtskilliga miljoner ton till ett totalt värde av cirka 17 miljarder kronor. Företagets ägare beräknas bli svinrika och omkring 150 personer beräknas få jobb under de 25 år som det kommer ta för företaget att tömma området på brytvärd kalk.
Baksidan är att man behöver göra mer av det som redan gjorts på många platser på Gotland: Skövla skogen och förvandla marken till ett öde månlandskap. Ojnareskogen är en tidigare orörd naturskog. Nu ska den offras på tillväxtens altare.
Förra året gick jag förbi dagbrottet där man bryter kalk i Slite på Gotland. Det påminde inte så lite om dagbrottet på planeten Pandora i filmen Avatar. Samma monstertruckar som ångar runt nere i brottet, med samma långsamma målmedvetna takt, med samma staket runt omkring som skiljer den mänskliga naturen från den icke-mänskliga.
Jobben först. Ingen vill neka någon möjligheten att försörja sig, men om det måste ske till priset av en skövlad skog, är det inte värt att komma på andra sätt till försörjning? Vad är meningen med jobben om det sker på bekostnad av den natur som människan inte redan tagit i besittning? Som om vi levde för att arbeta.
Om systemet är beroende av att rita om hela landskap för att det ska fungera, är det inte själva systemet som borde ritas om?
Så viktig är Nordkalks och ett par hundra personers möjligheter att tjäna pengar att varje hot mot detta ses med stränga ögon. I dag skeppades en polisstyrka på 70 man till ön. Inklusive terrängfordon och hästar. De demonstranter som försöker sätta käppar i hjulet för Nordkalk ska hållas borta till varje pris. Ungefär som marinsoldaterna som flygs till Pandora för att se till att infödingarna inte hindrar mineralbrytningen.
Slutligen, till Gotlands försvar ska sägas att de visst inte är så dåliga på grönt lullull. I kommunens visionsdokument kan man läsa följande:
De stora utmaningarna för att bygga ett hållbart samhälle på Gotland gäller energiförsörjning, tillgången på rent dricksvatten och en levande Östersjö. Det gäller att utveckla ett samhälle med giftfria och resurssnåla kretslopp och en god och hälsosam bebyggd miljö, hållbar förvaltning av produktiv mark och förutsättningar för att bevara olika natur- och kulturmiljöer.
Men det kan man naturligtvis strunta fullständigt i. Om det finns jobb att skapa.

Maria • 27 augusti 2012 kl. 19:14
Tack för välskriven text!
/Maria
Susanne • 27 augusti 2012 kl. 19:32
Mycket, mycket bra skrivet! Skämmes gotländska politiker och poliser.
Maria Wahlberg • 27 augusti 2012 kl. 19:38
Skrämmande hur man gör våld på naturen. Ju mer man urholkar vår natur, desto fattigare blir vi!
Gäst • 27 augusti 2012 kl. 19:44
Fast poliserna har inte mycket att skämmas för. Åtminstone inte ännu. Juridiskt sett så har Nordkalk rätten på sin sida. På alla andra sätt kan saken verkligen diskuteras.
De gotländska politikerna kan gärna skämmas ur alla aspekter i frågan.
Gäst • 27 augusti 2012 kl. 20:55
Jo, poliserna har en hel del att skämmas över. Om man dum-lydigt verkställer en hål-i-huvet-anti-demokrati som låter oersättlig skog avverkas fast överklagandet till högsta domstol pågår. När den är avverkad är det ju försent. Då spelar det inget roll om högsta domstolen tar sitt förnuft till fånga för det är redan försent. I ett sådant läge är de enda poliser som förtjänar respekt de som nekar eller väljer ett annat polisiärt uppdrag.
Gäst • 27 augusti 2012 kl. 21:49
Poliser har inte riktigt lyxen att välja vilket jobb de ska åka på. Men visst gör ditt liv enkelt och tro det.
Gäst • 27 augusti 2012 kl. 21:56
Alla har en fri vilja t.o.m poliser!
Cristoffer Svärd • 27 augusti 2012 kl. 22:29
Både poliser & bönder behöver rent vatten. Och moral.
Cristoffer Svärd • 27 augusti 2012 kl. 22:29
Både poliser & bönder behöver rent vatten. Och moral.
jakob • 28 augusti 2012 kl. 22:41
Poliserna gjorde sitt bästa idag för att försvåra för media och demonstranter bla genom att utan anledning spärra av vägen till skogen så att alla blev tvungna att gå ca 4 km genom skogen för att komma fram till platsen. Dom är liksom politikerna och rättsväsendet väldigt måna om att Nordkalk ska få arbeta fort och ostört…
Cristoffer Svärd • 27 augusti 2012 kl. 22:27
Hej! Fin artikel. Men för inte vidare Nordkalks egen desinformation. Jobbsiffran stiger hela tiden i media. Enligt deras interna MKB rör det sig om 6-8 jobb – sex till åtta jobb i själva brottet. Detta kan ställas mot de många gårdar kring brottet som inte kommer att kunna bedriva sin verksamhet. En gård intill gör av med 10 000 liter vatten per dygn. Lantbruket sysselsätter ca 1000 personer på Gotland tex. /Upprörd gute
Linslus • 29 augusti 2012 kl. 10:16
Bra poäng. Även att de här jobben skulle räcka i 25 år verkar också oklart. Kan också handla om mycket kortare tid. Det är väl Nordkalks egen bedömning vad jag förstått?
Christian • 27 augusti 2012 kl. 22:55
Jobb skapas?
Andra jobb försvinner om brunnar sinar, marker
torkar ut.Turister uteblir – vem vill titta på
ett kalkbrott?
Sen inställer sig frågan vem kommer att få utföra dessa jobb?
I Finland boende?
I Rumänien boende?
I Moldavien boende?
På Gotland boende?
Vem är bäst och billigast?
/Christian funderar.
Karl Johan Nordensten • 27 augusti 2012 kl. 23:44
Väldigt väl skrivet och mitt i prick! Tack! Delar.
skvitt • 28 augusti 2012 kl. 08:24
Jag har skrivit om saken tidigare: http://skvitts.wordpress.com/2012/07/18/vad-handlar-protesterna-pa-gotland-om/
/Skvitt
den elaka bloggaren • 7 september 2012 kl. 20:38
i det här som i så mycket annat är det oerhört mycket mänskan eller naturen, liksom, och själv funderade jag länge efter att ha läst ”kollaps” hur jag alls ska orka blogga med hänsyn för mänskan längre, typ, vem bryr sig om lite sociala skillnader, hur ska man orka bry sig om att folk är fattiga – det är väl bra om de inte har råd att konsumera. så fort jag på allvar börjar tänka på det så kommer den känslan tillbaka. men på nåt jävla sätt måste man väl ändå hitta ett sätt att kommunicera med mänskligheten som gör att de förstår sig på att det ligger i allas intresse att bara backa tillbaka från det enorma maskineriet som mal sönder vår biosfär och konstatera att det förde ett roligt oväsen och blinkade skojigt om lamporna på det men det är bara inte värt det. men hur man sen övertygar dem som inte ännu har fått titta sig mätta på de blinkande lamporna och hört de spännande trudelutterna?