Först såg jag filmen The East. Den handlar om miljöaktivister som tar saken i egna händer och spårar ur. Sedan såg jag filmen Night Moves. Den handlar om miljöaktivister som tar saken i egna händer och spårar ut. Sedan såg jag andra säsongen av tv-serien Bron. Den handlar om miljöaktivister som tar saken i egna händer och spårar ur.

Sedan fick jag tips om den finska tv-serien Tellus, en fantastisk serie som i stället för att fokusera på miljöaktivister som tar saken i egna händer och spårar ur, handlar om företagsledare som inser sitt moraliska ansvar för klimatkrisen. Dessa ledare tar förvisso saken i egna händer och gör motstånd mot den nyliberalistiska doktrinen som råder i deras närmiljöer, men de gör det inom lagens gränser och lyckas besegra systemet med systemets egna metoder! Tellus är banbrytande, en drabbande serie där den mänskliga moralen står i fokus, där de obekväma frågorna om hur man tar ansvar för klimatet ställs.

Nä. Det är inte den världen vi lever i.

Vi lever i den värld där Tellus förstås handlar om miljöaktivister som tar saken i egna händer och spårar ut. Dessa självrättfärdiga världsförbättrare startar måhända som fina idealister men långsamt och obönhörligt förvandlas de till fullblodiga sociopater och vi som tittar lär oss att aktivism leder till ångest, mord och fängelse. För att citera SVT om Tellus: »Miljöaktivister eller mördare?« En rubrik som skulle passa bättre för världens fossilföretag. Men vi lever i den värld där det är de som engagerar sig som blir synade genom ett politiskt-filosofiskt moralfilter och felaktigt porträtterade som asociala monster. Medan de som i egenskap av makthavare faktiskt bär ansvaret slipper undan granskning. Visst, populärkulturen gestaltar ofta hur företagsägare sätter andras liv på spel för sin egen vinnings skull. Men var är filmerna och tv-serierna som på allvar intresserar sig för kapitalisternas moral och gruppmentalitet på samma sätt som miljöaktivister rannsakas?

Jag är seriös. Jag vill veta. Jag vill förstå det obegripliga. Hur ser det ut i skallen på de som tycker att profit är viktigare än liv? Det måste finnas en djupare, mer överraskande förklaring än att rika makthavare är kortsynta, egoistiska rövhål med empatistörningar.

Vad betyder det att få, om ens någon, väljer att populärkulturellt dissekera mentaliteten hos dem som i dagsläget ser ut att putta oss bortom tvågradersmålet? Varför har kamerorna inte baxats in i ledningsrummen och lämnats kvar där?

Detta, mer än hur fantasilöst populärkulturen hanterar klimatfrågan, får mig att vilja spåra ur. Men innan jag tar saken i egna händer ska jag se en film jag fått tips om. Den handlar om miljöaktivister som tar saken i egna händer och …