Här är ett snabbt mediesvep som kastar lite ljus över läget i Greklandskrisen. Vi har i dag lagt upp intervjun med Nicole Foss från Effekts temanummer om finanskriser. Nicole Foss ger en bra introduktion till de större skeenden som Grekland är en del av.

Senaste nytt från Grekland är att regeringen är ombildad och att man gjort ”en överenskommelse” med tyska och franska banker om att skjuta betalningar på framtiden.

 

Cornucopia förklarar hur marknadsbubblor fungerar genom grafiken nedan. Först en fas när de ”smarta pengarna” börjar placeras på marknaden, sedan fasen när de stora institutionerna kliver in och sist bubbelfasen, när allmänheten försöker bli vinnare på uppgången:

Entusiasmen flödar, vilket går över till girighet när andra ser vilka stora vinster som gjorts i sektorn. Sedan startar självbedrägeriet där man börjar prata om upp! Upp! UPP! med olika motiveringar.

Och sedan når man toppen. Den nya ekonomin. Superkonjunkturen. Bostadspriserna i Stockholm kan bara gå uppåt. Den här gången är det annorlunda. Det här är faktiskt ett paradigmskifte, gamla regler gäller inte längre.

Därefter kommer kraschen, i två steg, med en kort period av uppgång däremellan (det är den vi befinner oss i nu om denna teori stämmer). När den verkliga paniken sänder priserna brant neråt landar marknaden till på slut en nivå under där den var när bubblan började blåsas upp.

Jonas Sjöstedt (v) kommenterar EU:s hantering av krisen:

EU:s krispolitik har misslyckats katastrofalt. Risken för spridningseffekter är stor om Grekland ställer in betalningarna. Trots det är det tabu att tala om skuldavskrivningar och om att euron är en misslyckad valuta när EU:s toppar möts. Frågan är hur man då ska kunna finna lösningar. Det enda som kan ordineras är nya neddragningar som spär på recessionen och den katastrofala arbetslösheten.

E24:s krönikör Per Lindvall skriver att EU och IMF köper sig tid, men att risken är stor för en ny akut kris inom några månader:

Därmed fortsätter EU och IMF den nu drygt årsgamla taktiken att ”sparka den grekiska stenen nerför gatan”. Risken är stor att den såväl hamnar i ett nytt hål inför nästa utbetalning i oktober och att den plockas upp och kastas in i det europeiska glashuset. För kravet på ytterligare tuffa beslut från ett allt mer oregerligt Grekland finns kvar.

Flute gör en spekulation om hur fallet för Grekland kommer att se ut:

  • Juni 2011 – efter en långbänk i parlamentet lyckas man inte få ihop ett tillräckligt bra åtstramningspaket.
  • Juli 2011 – IMF och EU meddelar att man inte kommer att göra fler låneutbetalningar till Grekland, då de inte uppfyllt villkoren. Statsbankrutten är ett faktum, men man behåller trots det euron och EU och ECB tummar ännu mer på sina regler för att det hela ska fungera hjälpligt.
  • Augusti 2011 – Pasok-regeringen tvingas avgå i det kaos som vidtar och nyval utlyses.
  • Oktober 2011 – efter nyvalet återkommer Nea Demokratia till makten och försöker med fagra löften vinna folkets välvilja. De har full uppbackning av övriga EU-länder för att försöka återskapa något slags ordning i landet, detta trots att övriga EU-länder har fullt upp med att försöka få koll på alla dominoeffekter av Greklands statsbankrutt.
  • Mars 2012 – efter fem månader av ekonomiskt sammanbrott och kravaller har den grekiska militären fått nog och tar makten i en kupp. Övriga EU reagerar med att utesluta landet ur unionen (och euron) men det struntar den nya regimen i. Egentligen tycker EU-ledarna att det är ganska skönt att bli av med Grekland, men ingen säger förstås det officiellt. Retoriken handlar om militärjuntans hemska brott mot de mänskliga rättigheterna, men inget annat land ingriper.

UPPDATERING:

Se också den nattsvarta analys som görs av Jonas Thulin som är chef över Global Alpha Strategy på Nordea.

Riskerna är betydligt större än vad folk tror och diskuterar för tillfället. Situationen i Europa, även bortsett från Grekland, är så pass allvarlig och hela konjunkturbilden i Sverige har försämrats
kraftigt väldigt fort.

Med andra ord: svensk ekonomi har redan ”peakat”, europeisk ekonomi har redan ”peakat”, tysk ekonomi är redan på väg ner mot nolltillväxt och vi tror att tillverkningsindustrin kommer att växa negativt i Europa inom ett par månader.