När det i september 2015 var dags för Stefan Löfven (S) att läsa upp regeringsförklaringen inför en fullsatt riksdag, så slog statsministern fast:

– Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Effekt har tidigare skrivit om bakgrunden till denna målsättning – om hur Johan Rockström ett halvår innan klimattoppmötet i Paris i december 2015 hade sitt hyllade sommarprat i P1 i Sveriges Radio. I samband med detta föreslog den internationellt erkände miljöprofessorn att det behövdes en ny berättelse för Sverige som nation:

”Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.”

Efter Johan Rockströms sommarprat drog Supermiljöbloggen igång en artikelserie där alla riksdagspartier, samt också ett gäng företag, miljöorganisationer och tankesmedjor, fick uttala sig om förslaget. Det var få som var direkt kritiska, även om några hade synpunkter på årtalet.

Den rödgröna regeringen fångade snabbt upp förslaget och landade alltså till slut i att ”Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer” – vilket dock är en betydligt vagare formulering än den som Johan Rockström föreslog.

Men sedan dess har Miljöpartiet gjort klart att man vill se en skärpning av målet. Och på Socialdemokraternas kongress i Göteborg i april i år beslutade partiet att man ska verka för att Sverige ska bli just världens första fossilfria välfärdsland.

Nu har även regeringen satt ned foten i frågan. Detta i och med dagens regeringsförklaring då statsminister Stefan Löfven bjöd på klimatnyheten att ”Sverige ska transformeras till världens första fossilfria välfärdsland”.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 3/2017, som kommer i september och som har tema: visioner

_______________