Aktivisten Rikard Rehnbergh rapporterar från söndagens Shut It Down-aktion, riktad mot Fortums kolkraftverk i Värtahamnen i Stockholm:

Just som den trehundrahövdade skaran i Shut It Down-demnstrationen anländer till Fortum värmes kolkraftverk vecklas en stor banderoll ut från taket till verkets produktionscentral. Smyckad med en röd dödskalle och två korslagda ben lyder den: ”Stängt på allmän begäran”.

– Få vet om att det står ett kolkraftverk mitt i Stockholm som släpper ut lika mycket koldioxid som all biltrafik tillsammans. Om man är medveten om vad det får för konsekvenser för klimatet, då är det ju en moralisk plikt att göra något. Fortum har hållit på i skymundan och litar på att ingen har koll på dem, säger Kajsa Ekis Ekman, talesperson för Shut It Down.

Banderollen tas ner och aktivisterna på taket grips av polis. Stämningen på marken är hätsk. En 13-årig flicka blir nerslängd till marken och sparkad i ansiktet. En man som tagit sig in på området blir allvarligt biten av en schäfer. Polisen använder pepparspray mot demonstranter.

– De som har gripits misstänks ha gjort sig skyldiga till brott mot skyddslagen, sabotage och våldsamt upplopp, säger Ulf Lindgren på polisens kommunikationscentral.

Aktivisterna på taket tog sig upp natten före demonstrationen. En av aktivisterna, Lena, berättar att de haft det riktigt varmt och skönt under natten eftersom de sovit bredvid ett värmegaller. De har också haft en bedårande utsikt över Stockholm i gryningen.

– Det är viktigt att människor själva tar ansvar och gör något när politiker och företag levererar falska lösningar som inte hjälper klimatet utan endast gynnar privata vinstintressen, säger Lena.

Vid 17-tiden på lördagen var aktionen över. Paul, aktiv i Köpenhamn under COP15 i december, summerar dagen:

– Det var fedt at være med og en god oplevelse af svensk aktivisme. Jeg glæder mig til at styrke vores netværk og samarbejde, sammen står vi stærkere!

Foto: Jörgen Bergström.