Det är något speciellt med radio som tv-sändningar och youtube-klipp har svårt att leva upp till. Det skapar en intimitet att ha radiorösten i öronen medan man exempelvis skumpar fram på en buss fullproppad med stressade människor. Särskilt bra bli effekten om radiorösten pratar om sådant som man själv tycker är superviktigt, men som människorna runt omkring inte ägnar så många tankar.

Bästa radioshowen för den som läser Effekt torde vara Radio Ecoshock. Det görs av en man som heter Alex Smith och som sänder programmet från Vancouver genom ett 20-tal olika stationer i Kanada och USA. Själv missar jag sällan något de timmeslånga programmen som läggs ut för nedladdning varje torsdag.

Alex Smith ringer upp författare, journalister, forskare och aktivister för att få de senaste nyheterna och analyserna om klimat, peak oil, finanskrisen och en hel del annat. De sista veckornas program är typiska exempel på de tvära kasten mellan olika frågeställningar.

I det senaste programmet, ”Beyond the tipping point” ges en uppdatering av den senaste trenden inom klimatforskningen: försöken att beskriva hur världen kommer att te sig med den fyra graders uppvärmning som vi är på väg mot. I ett annat nyligen sänt program intervjuas forskaren Tim Garrett som med tunga siffror bakom sig menar att en total ekonomisk kollaps är det enda som skulle kunna hindra världen från att hamna i en fyra graders-värld eller värre. I samma program medverkar författaren Julian Cribb som berättar om sin nya bok om problemen med matförsörjning i en värld präglad av resursbrist, ”The Coming Famine” (”den kommande svälten”).

Väl medveten om det överväldigande dystra i sådana intervjuer inleds följande veckas program med en ironisk kommentar. Eftersom vissa lyssnare verkar ha blivit lite deprimerade, berättar Alex Smith, har han blivit tvungen att läsa ett viktigt uttalande:

Everything is fine. The future will be fine too. The scientists you may have heard are just egg-heads with a horrible agenda to enslave us all.

There is plenty of oil for all of us. Plenty of cheap food, eat your fill.

Just relax and go to your job, if you have a job, or stay home, if you have a home.

There is nothing to worry about. I am sorry if the future frightened or offended anyone.”

I programmet intervjuas sedan journalisten och föräldern Tracy Mayor som i New York Times skrivit artikeln ”Preparing Kids for the Apocalypse”. Hon har en hel del intressant att säga om hur man ska prata med sina barn om kollapstankar…

Men allt är inte ”doom and gloom”. Näst senaste programmet, ”Local Good – Growing Sane” består av ett föredrag av Alisa Smith och James MacKinnon som skrivit boken ”The 100-mile diet” och som fullkomligt sprutar ur sig exempel på hur människor på nolltid dragit igång fantastiska projekt för matproduktion i sina städer. Malmö förekommer, men framför allt berättas om USA och Kanadas spirande urbana odlingstrend.

Att beskriva vår tids stora kriser blir ofrånkomligen mer mörkt än ljust, men om har möjlighet att hantera det och kanske också se tillfredställelsen i att bättre förstå hur världen förändras är Radio Ecoshock omistligt.

För att se en lista över tidigare program får man gå till en arkivsida för respektive år: 2008, 2009, 2010

Radio Ecoshocks hemsida

Radio Ecoshocks blogg

 

Några rekommenderade avsnitt:

When the world is running down – med intervju med Nicole Foss

Dark optimism – intervjuer med Shaun Chamberlin, Kurt Cobb och Richard Heinberg