Nyligen fick jag lära mig en spännande sak om fosfor. Till skillnad mot andra ämnen som vi är beroende av för vår överlevnad existerar fosfor enbart i fast form. Kväve, som precis som fosfor bygger upp vårt DNA, kan övergå i gasform och därmed lättare cirkulera mellan olika delar av ekosystemet.
När det första urtidsdjuren började att ta sig upp ur havet var det länge fosforn som höll dem tillbaka. I havet fanns gott om fosfor, men inte på land. När en nyfiken kvastfening kravlade sig upp på landbacken drabbades denne efter en tid av fosforbrist genom att fosforen i kvastfeningens avföring spolades tillbaka ner i havet. Med andra ord, de hade svårt att sluta kretsloppet av näring.
I dag gör vi som kvastfeningarna. Vi skiter i att knyta ihop kretsloppen. Fosforn bryter vi i gruvor, pular ner i konstgödsel, slänger detta på åkrarna och efter att ha konsumerat det som åkrarna gett spolar vi ut fosforen såväl som andra näringsämnen i havet.
Förutom att detta leder till att haven blir övergödda så får vi problem den dagen då gruvorna är tömda, eller förmodligen tidigare, när det blir mer kostsamt att frakta fosfor från Västsaharas gruvor till en åker i Sverige.
Här är ett föredömligt kort tv-reportage från norska NRK som förklarar hotet från peak fosfor som beräknas ligga max två decennier fram i tiden:
Tipset kommer från den utmärkta och väluppdaterade bloggen ASPO Sverige som också tipsar om en fascinerande artikel i Low Tech Magazine. I denna berättas om hur människor i alla tider värnat kretsloppet av näringsämnen. Särskilt i Ostasien har fekalier betraktats som en värdefull resurser och omfattande system har utvecklats för att frakta dessa på särskilda kanalsystem. Från konsumenterna av maten, till de som producerar den.
Hur något liknande ska kunna ske i våra dagar är inte helt lätt att föreställa sig, men man kan tänka sig att någon snart kommer hävda att vi behöver bygga ett mycket avancerad storskaligt tekniskt system för att göra vår matproduktion mer hållbar.
Lästips: Gene Logsdon om sin bok Holy Shit.
Göran Ekblad • 8 oktober 2010 kl. 08:20
Äntligen!!
Säger en gammal bonde som jagat P till grödorna sen han var barn. Ta bara en sån sak som ”äckeleffekten”. Vi ska inte gödsla åkrarna med mänsklig avföring för att det är äckligt! Vi ska naturligtvis inte blanda skiten med gift och sen köra ut den på åkrarna, men själva avföringen och urinet måste på någotvis tillbaka i kretsloppet om vi inte ska svälta ihjäl till slut.
Robert Halvarsson • 8 oktober 2010 kl. 09:38
Redan idag går väl delar av avloppslammet tillbaka till jordbruken, läs Naturvårdsverket: http://www.naturvardsverket.se/sv/Verksamheter-med-miljopaverkan/Avlopp/Avlopsslam/
Nivån på detta och diskussionen om eventuella gifter saknar jag kunskaper för att kommentera. Men jag instämmer helt och hållet med dig Jonstad, att vi måste sluta kretsloppet!
artur granstedt • 17 november 2010 kl. 23:47
Det mesta av den fosfor som tas upp av våra åkergrödor vandrar vidare via fodergrödorna till den överintensiva djurhållningen där den vädefulla gödsel anrikas och blir till överskott som slutligen läcker till havet i stället för att bli till återanvändbara resurser. Hur nå ut med den informationen och vad krävs av skador på havsmiljön och sinande fosfortillgångar innan man tar de jordbrukspolitiska konsekvenserna av detta?
Artur Granstedt
Kordinator för EU-projektet BERAS
Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society
Roger • 8 oktober 2010 kl. 10:44
En människa producera ca 1,5 liter urin och 0,2 kg fekalier per dygn. I våra system för att hantera detta ”avfall” blandar vi ut detta med ca 350-400 liter förorenat vatten innan man med olika olika kemikalier och biologiska metoder försöker separera vattnet från det mer solida materialet. Via tvättvattnet får man också in många olika sorters gifter som cirkulerar i samhället.
Jag är övertygad om att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att göra om hela hanteringen från grunden. Genom separering av de olika komponenterna redan vid källan får man en mindre kostsam hantering och renare slutprodukter.
I en stad på 50000 invånare skulle man få 75 m3 urin och 10 ton fekalier per dygn. (Som jämförelse kan sägas att det är ungefär lika mycket som 1000 kor producerar) Dessa mängder kan lätt hanteras och hygieniseras i en biogasanläggning och ge bra gödsel till lantbruket.
Börje Gustavsson • 10 oktober 2010 kl. 14:02
Den 8 okt skrev jag nedanstående inlägg på The Climate Scam. Inlägget passar här också eftersom Effekt liksom våra miljöorganisationer, massmedia, myndigheter m.fl. sprider falsk och felaktig information om kompostering. På bilderna till artikeln ”Peak fosfor…” visas nämligen ett ”Broken” och ett ”Intact” kretslopp och att kompostering ingår i det ”Intacta” kretsloppet, vilket det absolut inte gör. Kompostering skulle varit inritat i det brutna (Broken) kretsloppet:
”I dagens tidning (SkD 10-10-08) var det dags för den årliga och ständigt återkommande miljöindoktrineringen av svenska folket. I en notis från TT Spektra kan man läsa om vikten av att ta hand om sina döda växter så att det kan grönska ordentligt nästa år. Och som vanligt detta: ”Kompostera löv från buskar och träd. Nyfallna löv bryts ner snabbare än löv som legat på marken ett tag.” Så nu är vi återigen upplysta om hur man på snabbaste vis (näst efter eldning) skickar upp CO2:n atmosfären igen. Det är förvånansvärt att denna felaktiga indoktrinering kan få fortgå år efter år utan att någon av våra så kallade experter reagerar på detta självbedrägeri som i förlängningen leder till fortsatt svält i u-länderna. Som så mycket annat bottnar det (förhoppningsvis) i okunskap. I värsta fall rör det sig om att man helt enkelt struntar i att ta reda på vad som verkligen fungerar och inte.”
Länken till tråden på TCM: http://www.theclimatescam.se/2010/10/07/iva-skandalen/#comments
Inlägget var nr. 74 och övriga som jag skrev var: nr. 31, 71, 73 och 77 och bör läsas av den som är minsta lilla intresserad av koldioxidproblematiken.
Mitt kretslopp är i det närmaste 100% slutet vad gäller köks- och trädgårdavfall, urin och fekalier: http://www.skurupsborren.se/leversomjaglar.html
Ett videoklipp när jag sluter kretsloppet genom jordisering/soilization:
http://www.youtube.com/watch?v=BtGstVZeEsU
Om ni har svårt att ta till er att kompostering är fel och miljöovänligt så kan jag rekommendera följande länkar:
http://projkat.slu.se/SafariDokument/117.htm
http://www.skurupsborren.se/gasomogel.html
Annika Oskarson • 17 oktober 2010 kl. 01:13
Ytterligare en intressant sak med peak fosfor är det faktum att världens reserver av fosfor till 90 % är lokaliserade i bara fem länder. Så den väntade bristen lär även få stora geopolitiska följder. Dessutom är Västsahara (som sedan 1976 ockuperas av Marocko) ett av de områden där stora reserver av fosfor finns. Redan nu kan man se exempel på hur rika länder som USA försöker säkra sin tillgång genom att ingå avtal med fattigare länder med stora fosfortillgångar.
Internationella Juristkommissionen och Stockholm Environmental Institute mfl. höll faktiskt ett seminarium på detta temat i våras.. Ska bli spännande att se om frågan börjar uppmärksammas mer snart.
Här finns lite ytterligare info:
http://sei-international.org/-news-archive/1618
http://www.ecoprofile.se/thread-1835-Peak-Phosphorus–i-skuggan-av-Peak-Oil.html