I veckan stod det klart att det nya styret i Oslo, som består av Arbeiderparti, Miljøpartiet De Grønne och Sosialistisk Venstreparti, kommit överens om en rad åtgärder på klimatområdet (pdf).

Bland annat ska staden tillsammans med Oslo Pensjonsforsikring nu starta arbetet med att avveckla alla investeringar i bolag som producerar fossil energi. Saken sammanfattas av Miljøpartiet De Grønne så här:

Oslos 75 milliarder store pensjonsfond skal ut av alle selskaper som produserer fossil energi.

Organisationen 350.org, som driver divestmentfrågan globalt, hyllar beslutet och skriver i ett pressmeddelande att Oslo är den första huvudstaden i världen som tagit ett sådant här beslut.

De tre norska partierna planerar även för en rad andra klimatinitiativ för att göra Oslo till ”Europas miljöhuvudstad”. Bland annat ska Oslos centrum blir bilfritt år 2019 och 60 kilometer nya cykelvägar ska anläggas i staden. Det långsiktiga målet är att Oslos ska vara fossilfritt till år 2030.

____

Missa inte nästa nummer av Effekt, som kommer handla om just divestmentfrågan. Skriv upp dig på en prenumeration här så får du 4 nummer av klimatmagasinet Effekt för 250 kronor!