Stämmer det att växterna växer bättre om man kissar på dem?

Ja. Eller snarare, växterna mår utmärkt av jord som gödslas med urin fast det gäller att veta vad man gör.

För det första ska sägas att urin är ett utmärkt gödningsmedel. Det innehåller rikligt med näringsämnen i form av fosfor och kväve – två av de tre viktigaste ämnena som krävs för att få det att växa. Dessutom är urin, åtminstone för husbehov, gratis att producera och helt klimatneutralt till skillnad mot konstgödsel som det krävs stora mängder fossil energi för att framställa.

Urin innehåller dock annat än fosfor och kväve, till exempel klor. Därför är det viktigt att späda ut urinen innan den hälls i jorden.

Om man gödslar tidigt på våren när jorden är våt räcker det att späda med 1 del urin med 2 delar vatten. Gödslar man senare på året när jorden är torr bör man späda mer, ungefär 1 del urin på på 10 delar vatten.

Cirka en liter urin per kvadratmeter är lagom.

Det är också viktigt att sprida urinblandningen med hjälp av en strilkanna.

Luktar det inte väldigt illa att göra detta? Well, om du gjort rätt luktar det bara ett dygn efter att du gödslat.

Liquid GoldDen nya boken Liquid Gold går igenom det gula guldet mer i detalj. I den kan man bland annat lära sig att man på 1800-talet kunde man köpa/sälja urin: 1 penny för en hink.

Anna Edey författare till boken Solvia hävdar att hon odlat 200 lökar på mindre än en kvadratmeter med endast urin som gödningsmedel.

 

Mer läsning: Odla.nu och Miljöportalen.