Karlstad Airport meddelade i går att flygbolaget Norwegian beslutat sig för att lägga ned linjen Karlstad-Alicante.

Det var i april 2013 som flygförbindelsen mellan Karlstad Airport och den spanska östkusten startades upp. Då skrev Norwegian så här i ett pressmeddelande:

Direktlinjen kommer att flygas varje tisdag. Priset för en enkel biljett är från 499 kr.

Men i går stod det alltså klart att det inte blir några fler turer till denna destination. Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian, citeras i ett pressmeddelande som skickats ut av Karlstad Airport där hon säger att det är flygskatten – som regeringen föreslagit och riksdagen har röstat igenom – som är anledningen till beslutet.

– Norwegian skulle gärna vilja fortsätta satsa på och utveckla linjenätet till och från Karlstad, men med en flygskatt blir det dessvärre för kostsamt för oss att upprätthålla linjen Karlstad–Alicante.

I samma pressmeddelande framgår följande om flygskatten:

Den nya flygskatten införs 1 april i år och innebär att flygbolagens kostnader per enkelresa höjs med flera hundra kronor beroende på resans längd. För Alicante medför skatten en extra kostnad på 560 kronor tur och retur.

Det här är ett budskap som flera medier valde att förmedla vidare under gårdagen. Exempelvis Sveriges Radios P4 Värmland skriver:

För Alicante medför skatten en extra kostnad på 560 kronor tur och retur.

Värmlands Folkblad förklarar vad detta kan komma att innebära för en familj som vill på semester:

Enligt en uträkning från Norwegian så kommer kostnaden för flyglinjen att öka med 560 kronor per person för en tur och retur resa. För en familj på fyra personer ger det en ökning som motsvarar ca 2200 kronor.

 

I ett telefonsamtal till Effekt förklarar Norwegian dock att man inte har något alls med denna uträkning att göra. Siffran kommer i stället från Karlstad Airport själva, som därmed helt verkar ha missförstått flygskattens utformning.

För det första inträder nämligen skyldighet att betala skatt först när ett flygplan lyfter från en flygplats i Sverige. Att betala en flygskatt för returresan behöver man således inte göra.

För det andra har regeringen föreslagit, och riksdagen röstat igenom, att flygskatten ska ha följande prisnivåer:

– 60 kronor per passagerare som reser till en slutdestination i ett land som anges i bilaga 1,
– 250 kronor per passagerare som reser till en slutdestination i ett land som anges i bilaga 2, och
– 400 kronor per passagerare som reser till en annan slutdestination.

Då Alicante ligger i Spanien så ingår destinationen i ett land som anges i bilaga 1 (se länken ovan). Skatten blir därmed 60 kronor per passagerare – inte 560 kronor som Karlstad Airport hävdar. En familj på fyra personer skulle alltså behöva betala 240 kronor i flygskatt, och inte cirka 2 200 kronor som är en av de siffror som nu felaktigt rapporteras om i media.

********

Effekt har sökt Karlstad Airport för en kommentar.

 

Läs mer: