Är det kanske lättare att ta till sig varningarna om en snar oljekris om varningarna kommer från oljeindustrin själv?
I förra veckan, under World Economic Forum i Davos, överraskade franska oljebolaget Totals vd Thierry Desmarest den samlade världseliten genom att sänka förhoppningarna om framtida oljeproduktion rejält. Enligt Desmarest kommer världen att få svårt att nå över en produktion på 95 miljoner fat om dagen. 10 miljoner fat mer än i dag, men mindre än behovet för en växande världsekonomi. Enligt Internationella Energiorganets måste produktionen vara 106 miljoner fat år 2030 om tillväxten ska kunna fortsätta.
I veckan kommer dessutom en rapport från det brittiska näringslivet med skarpa varningar om kommande oljebrist och prischocker. En av de företagsledare som står bakom rapporten är Richard Branson (bilden), vd för Virgin group i vilken bland annat ingår flyg- och andra resebolag.
– The next five years will see us face another crunch – the oil crunch. This time, we do have the chance to prepare. The challenge is to use that time well, säger Branson i förordet till rapporten enligt The Guardian.
Enligt Jeremy Legett, författare till boken ”Till sista droppen” och företagsledare inom solkraftsindustrin, är den brittiska regeringen på väg att sluta lita på Exxon och Saudiarabien när det gäller framtida oljetillgångar och i stället ta in information från andra håll.
Låter positivt, men mycket ska nog till för att något sådant ska hända i Sverige. På Energimyndigheten verkar frågan om oljetoppen ha blivit prestige. Hellre struntar man i att ta sitt ansvar för att förbereda Sverige på oljetoppens konsekvenser än erkänner att man kanske borde lyssna på andra än de som säger att allt är under kontroll.
Bloggat: Kjell Aleklett om peak oil i Davos, Cornucopia om SAS-krisen, Flute om SAS-krisen
Media: Realtid om Richard Bransons varnin, SAS drabbas av höga oljepriser (SVD, DN, DN2, GP, Sydsvenskan
Farfar • 9 februari 2010 kl. 04:56
Ja, i England verkar de tro på peakoil och ännu mer på Irland, kanske beroende på att Colin Campbell bor där? Det skrivs en del i bl.a. The Guardian och BBC har en del teve. George Monbiot har intervjuat Shells chef Jeroen van de Veer och IEA,s Fatih Birol, jag tror det har visats på BBC, annars finns det på YouTube. Men jag håller med här i Sverige är det nästan tyst. Bo Holmström ifrågasatte en utbyggnad av Skavsta flygplats och försökte i samband med invigningen få något vettigt ur Per Unkel, men det klippet togs snabbt bort.
Martin Saar • 10 februari 2010 kl. 13:30
Under flera år har jag under mina seminarier om de tre ”E:a” Energi-Ekonomi och Ekologi förklätt under rubriken ”Kan vi konsumera oss till en hållbar samhällsutveckling” hävdat att politiker, fack, myndigheter etc mörkar om peakoil. Istället har de fört fram klimatförändringarna, som ett skäl till att minska energianvändningen och lagt över ansvaret på medborgaren att fixa problemet genom att börja leva klimatsmart = minska utsläppen av CO2. De har m a o medvetet eller omedvetet abdikerat från ansvaret och uppgiften att börja ställa om samhället till mindre fossil energi.
Strax innan COP 15 så gick Gordon Brown ut och varnade för klimatförändringarna. http://stallom.se/2009/10/20/premiarminister-gordon-brown-varnar-for-en-klimatkatastrof/ Men handen på hjärtat vilken katastrof varnade han egentligen för? Jag tror att oron i första hand handlade om Storbritanniens kommande brist på fossila bränslen, främst gas från de egna gasfälten, som om 10 år kommer att vara 80 % av nuvarande kvantitet.
Jag tror också detta är ett viktigt skäl till Transition Towns-rörelsen stora genomslag i Storbritannien. Bland britterna finns det en bred insikt om landets prekära energisituation där 90 % av energin är fossil. Jmf med 38 % för Sverige.
Att sedan två av Sveriges tre huvudleverantörer av olja och gas Danmark och Norge har peakat http://stallom.se/2009/08/11/media-och-politiker-tar-inte-peak-oil-pa-allvar/#more-3917 år 2001, verkar inte bekymra våra politiker, myndigheter eller massmedia. Trots att oljedirektoraten i Danmark och Norge officiellt deklarerat att Sverige inte ska räkna med lika stor import efter 2015.
Man vågar inte ta i problemet eftersom man inte har någon trovärdig lösning utan föredrar att sopa problemet under mattan i hopp om att inte bli avslöjade.
Bengt • 4 mars 2010 kl. 16:12
Vi på ASPO Sverige har också kommenterat detta på vår hemsida.
http://www.asposverige.se/2010/02/nasta-kris-for…er-pa-peak-oil/
Ni kan läsa mer om vad vi skriver om olika saker.