
Klick klick, låter proppskåpet i hallen, och jag hinner precis titta upp för att se hur siffrorna på den digitala väckarklockan tonar bort, några minuter efter fyra.
Sen blir det mörkt. Alltså inte mörkt som när man släcker lamporna, utan mörkt på riktigt. Ingen gatubelysning, inget ljus från lamporna på gården, eller grannhusen mitt emot. Efter en stund märker jag att det finns en aning skymningsljus kvar, trots att det är en timme efter solnedgång. Vilket får mig att inse att avbrottet måste vara geografiskt omfattande, eftersom det normalt sett aldrig går att uppfatta skymningsljuset i staden på grund av ströljuset från all bebyggelse omkring.
Jag tänker att jag borde veta precis vad jag ska göra, men ändå känner jag mig villrådig. Tar fram några värmeljus och tänder, men de är ganska opraktiska i sammanhanget, gjorda för att skapa mysljus, inte för att lysa upp. Var hade jag nu stearinljusen? Och var är ljusstakarna? Istället för att ta reda på det, så börjar, jag, precis som tiotusentals andra i samma ögonblick, fippla med mobilen för att få information. Displayen indikerar att det ska finnas mottagning, men det går inte att nå något Internet, står bara och tuggar.
Irriterad på mig själv över att jag reflexmässigt försöker nå Internet, inser jag att det vore bättre att försöka lyssna på radio. Jag hade tänkt att jag borde köpa batterier till den gamla transitorradion i köket, men det har inte blivit av. Men så kommer jag på att jag har radio på mobilen. Bara för att inse att headsetet måste anslutas för att det ska fungera. Var är nu headsetet? Till slut hittar jag det och får igång P4. Där ges knapphändig information, de har inte ens fått prata med någon på elbolaget Fortum, utan får läsa innantill från hemsidan. Avbrottsprognosen anges till 2,5 timmar, men det står också att felsökning pågår. Radiorösten konstaterar att det är konstigt att ge en tidsprognos om man inte ens hittat felet. Det känns inte helt bra. Det är dags att börja tänka lite mer långsiktigt.
Hur länge finns det vatten? Jag går ut i köket, hittar stearinljusstakarna, och i skenet från dessa börjar jag leta efter nåt att tappa upp vatten i. Återigen irriterad över mina dåliga förberedelser, men som tur är har ingen gått ut med pantflaskorna, så jag hittar några 1,5 liters PET att fylla på. Spolar upp en hink i badrummet. Det är bra tryck i kranen. Vi bor nära vattentornet som står på en kulle i närheten. Funderar på hur det är för de som bor i höghus där man är beroende av pumpar för att få upp vattnet.
Sådär. Nu känns läget under kontroll. Gott om batteri i den icke-smarta mobilen med radio och ficklampa. Jag kan lyssna varje halvtimme i många dagar om det skulle behövas. Smartphonen kommer vara urladdad efter några timmar. Radion rapporterar om trafikkaos i släckta korsningar. Jag blir nyfiken, och ger mig ut på en promenad. Porten står olåst, motorlåset har stannat i öppet läge. Går ner för att kolla källaren, där är det låst, och jag kan använda nyckelbrickan som vanligt. Hur fungerar det? Och hur länge? Kan jag komma åt källarförrådet vid ett längre avbrott? Jag inser att jag har många frågor till husvärden.
Borta i centrum är det helt kolsvart och folktomt. Den stora matbutiken är stängd och mörk, just vid den här tiden då det brukar vara som mest folk. Inget anslag, ingen väktare eller personal utanför. Det känns som om den lika gärna hade kunnat vara stängd i veckor. Lite längre bort lyser dock ett stort blått T som en fyrbåk i mörkret. Tunnelbanan är helt upplyst och igång som vanligt på min linje. Jag går bort till den kombinerade brand- och ambulansstationen. I kontorsdelen lyser elljusstakar, men i det normalt sett ständigt upplysta garaget står brandbilarna i totalt mörker. Lite märklig prioritering av reservkraften kan man tycka. Bilarna i korsningen utanför kör huller om buller. Fotgängarna i sina svarta jackor syns dåligt. Skulle det hända nåt så är här nära till ambulansen i alla fall.
Går hemåt igen. På den mörka himlen bolmar kraftig rök från en hög skorsten. Det är tolv grader kallt och värmeverket i Högdalen går för fullt. Åtminstone så länge det finns sopor att elda. På vägen hem funderar jag på hur fjärrvärmen kommer till huset. Behövs det inte el för det? Och finns det reservkraft för att klara värmen? Jag går ner i källaren för att kolla där rören kommer in i huset, men styrdonen är inlåsta någon annanstans, och jag kan inte få reda på om vi fortfarande har värmeförsörjning. Jag blir irriterad över att jag vet så lite om hur de mest basala saker fungerar.
Uppe i lägenheten igen så gör jag iordning kall middag, det blir konserver och knäckemackor. Jag konstaterar nöjt att skulle det behövas så har jag spritköket tillgängligt och T-röd nyligen införskaffat, vissa förberedelser har jag ändå gjort. En kompis ringer på mobilen som funkar sporadiskt, och på en dålig förbindelse så får jag höra att där har även elementen börjat kallna, inte så kul.
Efter drygt tre timmar är strömmen tillbaka. I stort sett enbart en trevlig upplevelse hemma hos mig, så länge det finns värme och vatten, så är inte ett elavbrott något större bekymmer. Kontentan blir att jag ska göra vissa förbättringar i vad jag har hemma, att man i stort sett kan räkna bort mobiltelefonin i ett krisläge, och att jag behöver lära mig mer om hur fjärrvärme och elektroniska låssystem fungerar.
Nästa gång är jag bättre förberedd.
Magnus • 4 december 2012 kl. 12:47
Hej Hampus. Dina frågor om fjärrvärmen och el slog mig också. Hur funkar det egentligen, kan ni inte viga en artikel till att förklara för oss sönderurbaniserade söderbor hur det funkar? Och gärna bena ut varför vi tappade både internet och mobiltäckningen under långa stunder, hur ska vi undvika det nästa gång?
Magnus
Anonym • 4 december 2012 kl. 15:18
Varje basstation har batteribackup som bara räcker några timmar kanske max 8 timmar. Dessutom så måste strömmingen tas lokalt för varje knutpunkt i mobil/internätet. Faller en faller alla. Så det som gäller är vanlig rundradio, walkie talkies eller amatörradio om det blir långvarigt.
Magnus • 4 december 2012 kl. 16:55
Men här handlade det bara om någon timma, kanske en, innan mobilnätet brakade. Kanske har något med överbelastning att göra också. Gissar att många med mig sökte mer info via mobilen.
Och när vi nu sagt upp den fasta telefonin i hög utsträckning gör det oss onekligen lite beroende av att basstationerna levererar även i stunder av hög belastning.
Anonym • 4 december 2012 kl. 15:25
Det svenska civila samhället är sårbart (mera blir det). Betalningar via kort. Tjänster/service levereras via smartphones. VVS kräver el-pumpar, Sjukhus behöver reservagregat (som förhoppningsvis fungerar när det behövs). Det gäller att eldistributionen fungerar annars kan det bli en rejäl vurpa.
Hampus • 4 december 2012 kl. 13:25
Bra idé, det får vi klura på! Konstigt att det inte stått mer i media om att mobilnäten gick ner, förhoppningsvis kommer det fram de närmaste dagarna. Fortum har inte heller kunnat förklara hur felet uppstod.
Jakob • 4 december 2012 kl. 14:11
Fjärrvärmen växlas i er undercentral mot ert värmesystem, det värmesystemet behöver en pump som pumpar runt vattnet i radiatorerna. Så ja, värmen försvinner, men i ett modernt hus tar det några dagar innan det blir riktigt kallt. Så länge man inte vädrar.
eldöga • 4 december 2012 kl. 22:22
Den moderna staden går (kör) på en tunn hinna av ordning, oerhört sårbar och katastrofalt ohållbar.
Läs gärna mina bloggtexter under kategorin ”Vandrarna” där jag skriver om enkelt friluftsliv, överlevnad i naturen och krisberedskap.
eldoga.wordpress.com
Stockholm har fått en stillsam varning.
MVH/Jan
Pella • 7 december 2012 kl. 12:18
Ur MSB-rapporten Förslag till resultatmål för samhällets krisberedskap för försörjningen av dricksvatten, livsmedel och värme
”Frågan om vad som avses med individens ansvar vid allvarliga händelser och kriser behandlas av regeringen i skrivelsen Samhällets krisberedskap – Stärkt samverkan för ökad säkerhet (skr. 2009/10:124). I skrivelsen konstateras att ett tryggt och säkert samhälle kännetecknas av att den enskilda individen har förutsättningar att hantera sin säkerhet på ett rimligt sätt. Risken för att utsättas för skador ska vara så liten som möjligt samtidigt som enskilda individer ska kunna räkna med akut hjälp och assistans om en olycka inträffar. I ett säkert samhälle förutsätts emellertid också att den enskilde är förberedd, informerad och kan agera för att klara av att möta sina behov, framförallt i ett initialt skede. Detta gäller även om det allmänna har ett omfattande ansvar för samhällets funktionalitet. Den enskilda individen har ansvar för sin egen beredskap och säkerhet när det gäller att ha insikt om att allvarliga händelser och kriser kan uppstå, att samhället då kan behöva prioritera sina resurser och ansträngningar samt att för egen del förbereda sig därefter.”
Hur många vet det?