Tillagad mat som inte går åt och matrester som slängs från tallriken innebär ett betydande resursslöseri för landets kommuner, både ekonomiskt och miljömässigt.

Men många jobbar i dag med frågan och det finns gott om åtgärder som kan sättas in. Kostavdelningen vid Örnsköldsviks kommun som varje år mäter matsvinnet i kommunens skolor, förskolor och äldreboenden kan nu exempelvis berätta att den senaste mätningen visat på en positiv utveckling.

Inom kommunens äldreboenden har matsvinnet minskat, men det har varit inom förskola och skola som minskningen varit störst. På tre års tid har matsvinnet här gått ned med drygt 30 procent. År 2013 slängdes skolmat för 1,5 miljoner kronor, men vid senaste mätningen 2016 var motsvarande värde en miljon kronor.

– Glädjande ser vi en ökad medvetenhet om resurser och miljö bland eleverna. För oss är det angeläget att fortsätta den positiva utveckling som skett och vi kommer tillsammans med våra tillagningskök, skolor och äldreboenden att jobba vidare för att ytterligare minska matsvinnet, säger Matilda Söderlind, kostutvecklare på kommunen, i ett pressmeddelande.