Foto: James DeBlasse

Dagens protest mot konferensanläggning Bella Center där klimatmötet hålls blev betydligt lugnare och mindre än väntat. Polisen pepparsprejade aktivister och grep drygt två hundra personer, men några mer omfattande och utspridda konfrontationer blev det aldrig. Inte heller var aktivisterna i närheten att kunna ta sig in på Bella Center. De mellan tusen och ett par tusen aktivisterna (uppgifterna varierar) som deltog i protesten är betydligt mindre än de 15 000 som arrangören Climate Justice Action hade hoppats på.

Innefrån klimatmötet tågade ett femtiotal aktivister, omgivna av ett hundratal journalister, i ett demonstrationståg för att ansluta sig till protesten utanför.

Inne på Bella Center råder nu ett spänt lugn. Förhandlingarna är fortsatt låsta och inget tyder just nu på att något genombrott är på gång. Statscheferna jagar runt i korridorerna. Nyss hörde jag Bolivias president Evo Morales tala. Han kräver en halvering av tvågradersmålet, alltså ett engradersmål. Att låta temperaturen stiga över en grad kommer, menade Evo Morales, sänka flera öriken och orsaka en förintelse i Afrika.

– Den verkliga orsaken till klimatförändringarna är kapitalismen. Vi måste byta ut kapitalismen och den ekonomiska modell den bygger på, sa Morales.

Andreas Carlgren har just talat i plenumförhandlingarna, som EU-representant. Han uttryckte sig som vanligt engagerat och gråtmilt: EU är rättvisans och den progressiva klimatpolitikens förkämpe numero uno. Och om bara alla var lite mer som EU skulle klimathotet snart vara ur världen. Never mind att EU har föreslagit samma vetenskapsfrånvända klimatmål sedan 2007 och inte ens nu inför Köpenhamnsmötet lyckas få med sig hela unionen på otillräckliga 30 procentens utsläppsminskningar till år 2020.