I en debattartikel i Dagens samhälle skriver i dag Liberalernas Tina Acketoft och Joar Forssell, ledamöter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott respektive skatteutskott, om sin syn på nästa års budget.

Bland annat skriver de att Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som med hjälp av Sverigedemokraterna röstades igenom i riksdagen i förra veckan, ”har stora brister när det gäller miljö och klimat”. Ett exempel som nämns:

Mitt i klimatkrisen bidrar man till att öka användningen av fossila bränslen genom sänkt dieselskatt.

De andra partierna i riksdagen får sig dock också en känga i artikeln:

Även de rödgröna tål att kritiseras. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har under föregående mandatperiod bidragit till att höja skattelättnaderna på diesel i jordbruket, något som också ligger i linje med Centerns politik.

Sverigedemokraterna är samtidigt det parti som får hårdast kritik i artikeln:

Att Sverigedemokraterna fortsatt är ett klimatförnekarparti har knappast undgått någon.

Flera andra partier i riksdagen har kommit med liknande kritik mot Sverigedemokraterna vid tidigare tillfällen:

För två år sedan sa exempelvis Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en debatt med Jimmie Åkesson i TV4 att Sverigedemokraterna ”i grunden är klimatförnekare”.

Expressens partiledardebatt inför riksdagsvalet nu i höstas var Annie Lööf återigen inne på detta spår:

– Hade man blundat nu och lyssnat på Åkessons retorik hade man trott att Donald Trump stått här i rummet. Sverigedemokraterna säger nej till Parisavtalet, detta globala avtal. Det är direkt pinsamt att ha en klimatförnekare som partiledare.

Tidigare har även Socialdemokraternas Matilda Ernkrans gjort klart att Sverigedemokraterna ”bestämt [sig] för att vara klimatförnekare”, Miljöpartiets Per Bolund har förklarat att Sverigedemokraterna ”är ett parti för klimatförnekare” och Vänsterpartiets Ulla Andersson har sagt att ”det finns klimatförnekare i Sverigedemokraterna och att det också är väldigt djupt rotat”.