Det tjeckiska energikoncernen EPH har pekats ut som köpare av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Enligt nyhetsbyrån Reuters som skrev om saken i förra veckan sägs en affär presenteras inom kort.

Regeringen meddelade förra året att man tänker ta ställning till en affär först när den presenteras. Men från Miljöpartiets sida har man tidigare varit tydlig över att en försäljning är fel väg att gå.

I september 2014 skrev Miljöpartiet på Twitter:


Partiet bifogade en bild, som föreställer ett av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland, samt ett vindkraftverk, med texten ”Låt kolet ligga”.

Dagen efter svarade språkröret Gustav Fridolin så här på en fråga från Aftonbladet TV om vad han skulle vilja göra med Vattenfalls tyska brunkol:

– Stoppa gruvorna. Så att man inte kan ladda de här kraftverken och se till att de överlever. Det är det viktigaste för oss. Vi är beredda att förhandla om olika lösningar för det. Men att bara sälja så att någon annan driver det vidare, det är ju ingen lösning.

I dag valde ett okänt antal klimataktivister att påminna Miljöpartiet om sitt vallöfte. Runt om i Stockholm, bland annat utanför riksdagen och utanför partiets kansli, sattes affischer upp, med samma bild som Miljöpartiet själv använt sig av. Effekt har fått möjlighet att publicera några av bilderna.