
Göteborg storsatsar, läser jag i Göteborgs-Posten. Men inte på sådant som andra städer eller länder brukar stoltsera med, som gröna jobb, energiomställning eller ens på ny smart teknik. De satsar på att bli ett flygplatsnav. För 200 miljoner kronor ska man koppla ihop Landvetters flygplats med ett tiotal svenska städer. Folk ska ta inrikesflyget till Göteborg från hela landet för att sedan byta till ett annat flyg ut till någon av ett 40-tal europeiska städer.
Göran Johansson, före detta kommunalråd och numera styrelseordförande i Göteborg & Co som ska marknadsföra staden, glädjer sig:
– I vår globaliserade värld har flyget en avgörande betydelse för både sysselsättning och turism. Det här kommer att skapa tusentals jobb i Göteborgsregionen, men också i Karlstad och Växjö, säger han.
City Airline räknar med att åttafaldiga sina passagerare från dagens 150 000 per år till 1,2 miljoner fram till våren 2011. Det är om ett år.
Västra Götalandsregionen ska vara med och betala. Och det är förståeligt att fler arbetstillfällen låter som goda nyheter i lågkonjunkturer. Men varför satsar man inte på en bransch som har framtiden för sig? En region som bygger sitt välstånd på biltillverkning och flygtrafik rimmar illa med en hel massa ord. Som oljetopp, klimatförändringar och resiliens. Till exempel.
Robban • 5 februari 2010 kl. 11:00
Sara:
Använd gärna ett hårdare språk och kalla satsningen för klimatfarlig idiotgrej rakt av. Ställ Göran mot väggen och fråga honom hur Göteborg ska klara av sina klimatmål med en ny flygbaserad infrastuktur eller hur resten av världen påverkas med mer flyg.
Nyheten bevisar ännu en gång hur oerhört korkad människan är som fortsätter skratta döden i ansiktet med en snara runt halsen.
David Jonstad • 5 februari 2010 kl. 11:19
Robban: Klimatmålen är det ingen fara med. Flyg och sjöfart skiter man i att ta med i den officiella utsläppsstatistiken (det är ju så komplicerat att räkna på sådant).
Frågan är var all olja som ska driva flyget ska komma ifrån? Enligt vissa kommer det bli svårt att producera så mycket olja som flygets efterfrågan kräver: http://www.effektmagasin.se/peak-flyg
Cornucopia? • 6 februari 2010 kl. 14:37
Tja, med tanke på att Göteborg till största delen värms upp av fossila bränslen, vilket kallas ”en miljöriktig uppvärmningsform och bidrar därför i hög grad till att skapa ett hållbart samhälle”, så är det väl inte överraskande att fossilbyrån i Göteborg tycker att det är bra med flyg också…
http://cornubot.blogspot.com/2010/01/goteborgs-fossila-fjarrvarmenat.html
Göran Hådén • 5 februari 2010 kl. 11:41
Det är inte säkert att det blir av än. Men när frågan var uppe i Västra Götalandsregionens utvecklingsnämnd förra veckan, så var Miljöpartiet det enda parti som var emot!
Men det är tveksamt om det verkligen kan tjänas pengar på detta. Den kortaste flygsträckan som planeras är Lidköping-Landvetter – en sträcka på 12 mil!
Farfar • 5 februari 2010 kl. 12:29
Flygplatserna i Skavsta och Växjö ska också byggas ut. Politikerna i OECD, och övriga världen med, verkar inte veta att flygplan drivs av olja. De lever i sina egen drömmar om att allt ska förbli som det är, eller helst öka. De lyssnar inte till sådant som IEA,s prognoser, trots att de själva har bildat IEA som energivakthund efter den stora energikrisen i början på sjuttiotalet.
Intressant är att Nordeas Thina Saltvedt verkar insatt i problemet och varnar för nästa stor finanskris, som kommer när oljeproduktionen inte räcker till för att upprätthålla energiförsörjningen under nästa högkonjunktur. Frågan är då vad världens riksbanker kan ha för motvapen att ta till. Trycka pengar igen, sänka räntan under noll?? Betala folk om de lånar pengar??
Mia • 5 februari 2010 kl. 14:48
Liksom er andra tror jag att det här projektet helt enkelt kommer att falla på sin egen orimlighet. Det finns ingen framtid för sån här satsningar, och verkligheten kanske kommer ikapp när man på allvar börjar räkna på hur det ekonomiska underlaget ser ut (det miljömässiga ska jag inte ens nämna, det brukar ju vara ointressant i såna här sammanhang). Några hundra meter från min bostad står en alldeles nybyggd och fräsch Lidl-lada. Ingen har satt sin fot i den, den kommer troligtvis aldrig att öppna i Lidls regi. Eller så öppnar den, och man får slå igen kort därefter. Transportkostnaderna knäcker försöket att konkurrera ut de andra affärerna i vårt lilla centrum.
Vi människor verkar dock i allmänhet ligga lite efter, och ha stor tilltro till att någon någonstans styr allt till det bästa. Lade ut texten för lite folk på jobbet om Lidl-fiaskot, och kommentaren jag fick från en kollega var ”men det har man väl räknat på när man bestämde sig för att satsa på en butik, vad det kan kosta med transporter”. Att energi-och drivmedelspriser går upp och ner verkade svårt att få in i ekvationen.
Tycker Effekt borde bena ut Långtidsutredningen, som är en SOU som ges ut med jämna mellanrum. Det är väl den vår regering, riksdag och kanske SKL utgår från när man planerar för framtiden. Utgår man från Långtidsutredningen är det helt rätt att satsa på så mycket flyg som bara går! Privatkonsumtionen av varor och tjänster ska ju bara öka fram till 2050, i en närmast exponentiell kurva. Fantastiskt!
Theodor Adolfsson • 5 februari 2010 kl. 21:33
Hur hänger detta ihop med att Göteborg anses vara ett föredöme för hållbar stadsutveckling?
http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/utbildning,goteborg_far_forskningscentrum_for_hallbar_stadsutveckling
Martin Saar • 10 februari 2010 kl. 14:52
Är inte denna flygsatsning ett exempel på och en bekräftelse av ett paradigmskifte som samhället just nu är mitt inne i.
Det som kännetecknar ett paradigmskifte är just att satsa ännu mer på vad som en gång var ett framgångskoncept. Vem ändrar ett vinnande lag?
Vi har byggt upp vår välfärd tack vare bilen, vägar, broar, flyg och flygplatser, stordrift genom billig fossil energi främst kol och olja och skapat en till synes fortsatt obruten ekonomisk tillväxt. Allt mer och större av samma. Det vet alla kommunpolitiker säkert också Göran.
Om vi då fortsätter att satsa ännu mer på ”det gamla” så borde det logiskt leda till fortsatt framgång och tillväxt.
Det finns dock ett aber, förutsättningarna för den ekonomiska tillväxten billig energi och oändliga resurser lider mot sitt slut.
Så denna flygsatsning liksom att världens största passagerarflygplan Airbus 380 rullade ut för något år sedan ska ses i ljuset av förvirring inför en total omdaning av samhället. Ingen framför allt inte en politiker vet hur vi ska börja ställa om vårt samhälle?
Erik Sandblom • 28 april 2010 kl. 15:46
City Airline avbryter höstens satsning på inrikestrafik via Landvetter. Satsningen skulle skett på linjer mellan Landvetter och Örebro, Norrköping, Västerås och Växjö.
VLT: City Airline lägger ner
Flygtorget: Ledningen köper City Airline av företagets grundare