I dag höll kung Carl XVI Gustaf sitt årliga jultal i Sveriges Radio.

Miljön fick stort utrymme i talet, speciellt klimatfrågan som kungen inledde med att prata om. Här nedan publiceras denna del i sin helhet.

Enligt forskarna ser 2016 ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts. Temperaturen i haven och på land fortsätter att stiga. Under det gångna året har vi sett hur extrema väderfenomen har orsakat stora förluster runt om i världen, ekonomiska men framför allt mänskliga.

Förändringar i klimatet påverkar oss: våra möjligheter att få mat och rent vatten, att försörja oss och ytterst att skydda liv och egendom. Människors livsvillkor hänger ihop med hur vi tar hand om vår miljö.

Här i Sverige har vi förmånen att ha tillgång till rent vatten direkt ur kranen. Ofta tänker vi nog inte på det. Vi ser det som självklart. Den globala vattenbristen kan kännas avlägsen. Men den angår oss alla. Efter en torr sommar och höst har vi ovanligt låga nivåer av grundvatten. Det har lett till vattenbrist på flera håll i Sverige. Bland annat på Öland – där fick man i somras köra tankbilar med vatten från fastlandet.

Detta skapar en besvärlig situation för många. Inte minst för jordbrukarna. Det är också en viktig påminnelse om hur beroende vi är av rent vatten.

Kungafamiljens engagemang för vattenfrågor är stort. Och jag är särskilt glad att också Kronprinsessan har valt att lägga fokus på just havs- och vattenfrågor i sitt uppdrag som ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål.

Klimatförändringar och andra miljöproblem följer inga nationsgränser. Det som händer på andra sidan jorden påverkar oss och vice versa. Det är därför klimatavtalet som slöts i Paris förra året är så viktigt. För att vända utvecklingen måste vi samarbeta.

Att värna miljön är inte bara en fråga om etik. Utan om överlevnad.

 Hela talet kan läsas här.