Det går numer inte en dag utan att jag läser nyheter som passar som skrämmande väl in de scenarier som jag målar upp i min nya bok Kollaps – Livet vid civilisationens slut. Här är några exempel från denna tisdagsmorgon: Hårdnade konflikter om jordbruksmarken i Etiopien (Guardian), Svenska företag laddar för eurokollaps (SVD) och prisras på bostäder (DN).
Kan vi lägga ihop alla dessa historier och se helheten kan vi också inse att vi ofrivilligt har checkat in på en väldigt skumpig resa, längs nerförsbacken av den industriella civilisationen. En resa som vi bör förbereda oss väl för.
Glädjande nog verkar min bok väcka en hel del intresse och i morse gjorde jag min första tv-medverkan om detta ämne, i TV4:s nyhetsmorgon. Något som i sig borde kunna tolkas som ett intressant tecken i tiden.
Ps. Ordfront erbjuder boken till Effekts läsare till det lägsta priset på marknaden, 179 kr (porto ingår). Här är länken till erbjudandet.
Bo Zackrisson • 17 januari 2012 kl. 17:11
Utmärkt inslag! Jag håller på och läser boken för recension i 2000-Talets Vetenskap. Vi har skrivit en hel del om detta tidigare och din bok ger en bra bild över läget. Utan att du målar framtiden i helsvarta färger.
Mvh
Bosse
Bodis • 17 januari 2012 kl. 18:22
Att jag inte hittat hit tidigare jag läser ju Cornucopias blogg tidvis. Intressant bok ska kolla upp den.
Jesper • 17 januari 2012 kl. 18:47
Jag har bara läst den korta sammanfattningen av din bok men handlar din bok om snarlika saker som det här: http://www.chrismartenson.com/crashcourse
Det verkar handla om lite samma sak. Om ni inte har tittat på videorna i länken ovan så rekommenderar jag det. Väldigt intressant 🙂
Gäst • 18 januari 2012 kl. 08:57
Jättebra att TV4 gör inslag om boken. Ser fram emot att läsa den!
Göran Ekblad • 28 januari 2012 kl. 11:19
Rekommenderar den lättlästa boken. Budskapet är tyvärr tungt men nödvändigt. Vi får hoppas att S. nya partiledare läser den, han vet ju i alla fall vad det är som alstrar ekonomisk tillväxt och borde fundera över dess ev.”evighet”!
christerb • 28 januari 2012 kl. 17:52
Jag har påbörjat boken. I avsnittet ”Skapa pengar ur intet” beskrivs hur bankerna skapar pengar (krediter) genom att skriva in en summa på datorn. Jag undrar om någon kan tipsa om en mer fullständig, men fortfarande läsbar beskrivning av hur detta fungerar. Så mycket vet jag att banker lånar av varandra, att lån som förfaller måste ersättas av nya. Men eftersom kreditvolymen växer måste pengarna skapas någonstans. Detta är inte första gången jag läst om hur chockerande enkelt detta är, samtidigt som beskrivningen slutar där.
Sara • 8 februari 2012 kl. 10:48
Från guld till skuld – En artikel i Svenska Dagbladet beskriver detta.
http://www.svd.se/naringsliv/fran-guld-till-skuld_6515376.svd
Liknande beskrivning men på film – hur banker kan skapa 9900 kr av 100 kr. Ekonomiprofessor Richard Werner ger korta ekonomilektioner via Youtube. Se ca 2 minuter in på denna filmsnutt. http://www.youtube.com/watch?v=wDHSUgA29Ls&feature=related
“Komplementära valutor står idag där mikrolån och Open Source stod för tio år sedan” Bernard Lietaer, professor i ekonomisk historia och f.d. bankchef. Se film på 23 minuter http://www.spokenword.org/program/1712073
och här är en längre film från The Money Fix som på ett lättbegripligt vis förklarar hur pengasystemet fungerar och det ekonomiska systemets koppling till miljön och hållbar utveckling.
http://dotsub.com/view/38d7177f-869c-4922-8424-9795986de2f2
mvh Sara