Luta er tillbaka. Gör ingenting, för om det skulle visa sig att de senaste 100 årens forskning har haft fel vore det alldeles för pinsamt.

I morgonens upplaga av P1 Morgon kommer plötsligt en intervju med Richard Lindzen och John Christy. Varför Sveriges Radios USA-korresponent Daniel Alling totalt lösryckt intervjuar två klimatförnekare är en gåta. Båda herrarna har eller har haft kopplingar till ExxonMobil och andra amerikanska olje- och kolbolag.

Visst, mänskligheten släpper ut en massa koldioxid, men den spelar ingen roll för uppvärmningen, menar de. Reportern varvar med lite fakta  från FN:s klimatpanel. Sedan är det slut. Vad blir då slutsatsen av reportaget? Att de effekter av klimatförändringarna som högst verkliga människor runt om på jorden redan i dag upplever är inbillning? Eller att vi bara ska strunta i dem? Vänta och se?

Lindzens och Christys position är fast: Gör ingenting! Men vilken de tycker att den stora risken med att styra bort från fossila bränslen är (förutom möjligtvis för fossilindustrins vinstprognoser), det framgår inte.
Den frågan får de inte.

Richard Lindzens och John Christys kopplingar till organisationer som sponsras av oljeindustrin (Exxonsecrets.org):

Annat om klimatet i media: Världens medborgare vill att klimatavtal sluts