Den 3 oktober var Effekt med och arrangerade Klimatforum 2009 på ABF-huset i Stockholm. Nu kan du se fem av seminarierna på SVT Play.

Katastroflarm – och sen då?

Medierna rapporterar om den ena larmrapporten efter den andra men vilka signaler sänder den typen av journalistik till allmänheten? Att allt är kört eller att det finns anledning att engagera sig? Ett samtal om mediernas ansvar och hur vi tar oss bortom listorna med klimatsmarta tips.
Medverkande: Susanna Baltscheffsky, Svenska Dagbladet, Anders Nord, SVT Ställ om och Jesper Weithz, Klimatmagasinet Effekt
Moderator: Malin Olofsson, SR Klotet
Arrangör: SR Klotet, SVT Ställ Om

Klimatfrågan ur ett rättviseperspektiv

Om två månader inleds FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn. Vi vet att klimatförändringen drabbar de fattigaste länderna värst, men också att hårda utsläppsbegränsningar kan hota deras rätt till utveckling. Vad är vetenskapligt nödvändigt för att hejda klimatförändringen? Hur kan vi påverka förhandlingarna så att klimatavtalet gynnar de fattiga länderna?
Medverkande: Alexander Sjöberg, Svenska kyrkan, Jacob Risberg, Svenska kyrkan, Robert Watt, SEI – Stockholm Environment Institute
Arrangör: Diakonia, SEI – Stockholm Environment Institute, Svenska kyrkan

Finns det någon utväg?

Handla, handla för att sätta fart på hjulen. Det ger jobb. Vi lever i ett ekonomiskt system som hela tiden kräver ökad konsumtion. Men den ökande konsumtionen och produktionen slår mot naturens gränser! Hållbar konsumtion, är det möjligt, också på global nivå? Kan kapitalismen tämjas och underordnas miljöns krav? Finns det verkligen någon utväg?
Medverkande: Christer Sanne, civilingenjör, ekonom, författare till bl.a. Keynes barnbarn, Sandro Scocco, ekonom
Moderator: Carl Tham
Arrangör: ABF Stockholm

Så gör du din egen el

En praktisk genomgång hur du gör din egen el, om lösningarna och effekterna på samhället och ekonomin. Vad är smart grid? Hur lönsam är den egna elen?
Medverkande: Johan Ehrenberg, ETC
Arrangör: ETC

Klimatförändringens politik

En fråga som inte fått en tillräckligt tydlig plats är frågan om hur klimatförändringarna kommer att drabba fattiga och sårbara människor och länder och hur de kan ges stöd för att skydda sig och hantera effekterna av klimatförändringarna. Eftersom klimateffekterna drabbar oss genom vattenrelaterade problem, är vatten en nyckelfråga i klimatarbetet. Men vilka är egentligen de politiska skiljelinjerna och knäckfrågorna inför Köpenhamnsmötet? Vad kommer att hända med världens vattenresurser om klimatförändringen fortsätter på samma nivå? Vilken linje kommer Sverige och EU att driva, och hur ser konfliktytorna mellan Nord och Syd, Öst och Väst ut i den globala klimatpolitiken?
Medverkande: Sofia Arkelsten, Riksdagsledamot(M), Miljö- och jordbruksutskottet och EU-nämnden, Peter Eriksson, Språkrör (Mp), Karin Lexén, projektansvarig Swedish Water House/SIWI
Moderator: Nisha Besara, chefredaktör Dagens Arena
Arrangör: ABF Stockholm, Arena Program, Cogito, Swedish Water House/SIWI, Re:Orient