Det är en känsla av lugnet före stormen i Köpenhamn. Både inne på förhandlingarna på Bella Center och på Klimaforum i centrala Köpenhamn. Frustrationen bygger upp på båda ställena, men än så länge är det ganska sansade känslouttryck.

Polisen gör dessutom sitt för att undvika all form av action. Här om kvällen gjordes en razzia mot ett aktivistboende där man häktade 200 personer misstänkta för att förbereda civila olydnads-aktioner under mötet. Polisen har även visat upp sköldar och verktyg som man hävdar att man beslagtagit hos aktivisterna.

Lite action blev det dock i går kväll när en hel brigad unga amerikanska klimataktivister kraschade en konferens för klimatförnekare i Köpenhamn.

Lord Monckton, en av klimatförnekarnas grand old man, avslutar som synes mötet med att förklara att klimataktivisterna inte är något annat än vår tids hitler jugend.

Det säger något om känslorna som är i svallning. Tre australiensiska klimataktivister meddelade under torsdagen att de fått dödshot från klimatförnekare.

Sveriges egen klimatförnekardrottning Climate Scam-Maggie är liksom många andra på plats i Köpenhamn och antyder att skälet till att så många ser ett klimathot är ”mångmiljardindustrin” som gynnar NGO:erna som är här. Ah… vilken konspiration!

Klimatförnekarna vet att de aldrig kommer vinna, men att de har alla chanser att fördröja nödvändig handling för att undvika en omställning till ett hållbart och fossilfritt samhälle. Just nu har de vind i seglen och trappar där med upp sin kampanj. Inga metoder hindrar numer den fossilaindustrins försvarare.

1 700 forskare slår nu tillbaka genom att i ett upprop ge sitt fulla stöd till FN:s klimatpanels slutsatser.

Richard Graves skriver i Huffington Post apropå ”Climategate”:

”The real scandal is not the email archive, or even how it was acquired, sorted, and uploaded to a Russian server, but rather the emerging evidence of a coordinated international campaign to target and harass climate scientists, break and enter into government climate labs, and misrepresent climate science through a sophisticated media infrastructure on the eve of the international climate talks.”

Bloggat:

Liungman, Jacob Dalunde,

Klimatnyheter i media:

Ny oenighet om klimatet i EU

U-länder splittras om avtal

Sprickor på klimatmötet