För två år sedan sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en debatt med Jimmie Åkesson i TV4 att Sverigedemokraterna ”i grunden är klimatförnekare”.

Expressens partiledardebatt inför riksdagsvalet nu i år riktade Annie Lööf på nytt hård kritik mot Jimmie Åkesson:

– Hade man blundat nu och lyssnat på Åkessons retorik hade man trott att Donald Trump stått här i rummet. Sverigedemokraterna säger nej till Parisavtalet, detta globala avtal. Det är direkt pinsamt att ha en klimatförnekare som partiledare.

 

Nu tyder dock mycket på att det blir Sverigedemokraterna som till slut får avgöra vilken klimatbudget Sverige får nästa år.

I och med att Centerpartiet och Liberalerna lägger ner sina röster i budgetomröstningen som väntas ske i morgon, onsdag, så lämnar man avgörandet i budgetfrågan till just Sverigedemokraterna. SD har nämligen gjort klart att partiet inte kommer lägga ner sina röster om det egna budgetförslaget skulle falla, utan att man i stället tänker rösta på det förslag som lagts av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det här innebär bland annat:

  • att flygskatten, som infördes i år, kommer att avskaffas redan nästa år
  • att miljöbudgeten för 2019 dras ner med drygt två miljarder kronor
  • att indexeringen av drivmedelsskatter fryses, något som gör att det blir billigare att konsumera bensin och diesel
  • att det införs en ökad befrielse från koldioxidskatt för det dieselbränsle som används i arbetsmaskiner i jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamheter
  • att momsen på naturguider höjs, vilket innebär att förevisning av naturområden runt om i Sverige blir dyrare