Gruvföretagens branschorganisation, Svemin, förväntar sig ett snabbt beslut från regeringen då det gäller öppnandet av en järnmalmsgruva vid Kallak utanför Jokkmokk och en koppargruva vid Laver utanför Älvsbyn, det här rapporterar Sveriges Radios P4 Norrbotten i dag.

I och med den nya regeringsbildningen ligger nu frågan formellt på näringsminister Ibrahim Baylans (S) bord, och Per Ahl, vd för Svemin, säger till P4 Norrbotten:

– Det bör kunna gå relativt snabbt för ministern att göra sig en bild av vad det här handlar om, så jag vill ge honom en månad att sätta sig in i det här och sedan kunna ta ett snabbt beslut.

Men ett avgörande från regeringen kan mycket väl dröja. Inte minst eftersom ett godkännande av gruvverksamheten högst troligt skulle resultera i en av de största miljöstriderna under denna mandatperiod.

Då det gäller Laver har exempelvis Naturskyddsföreningen länge varnat för de miljömässiga konsekvenserna som skulle följa om det som skulle bli ”Sveriges största dagbrott” nu ges klartecken av politikerna:

Om planerna blir verklighet kommer en dalgång med skyddsvärda sjöar att utplånas och täckas med ett 100 meter tjockt lager giftigt gruvavfall.

Och för bara någon vecka sedan i Svenska Dagbladet skrev ett flertal aktörer, bland annat från nätverket Gruvfritt Jokkmokk, om vad en gruva vid Kallak skulle kunna föra med sig:

Mineralprospektören har inga som helst problem med att förstöra urgamla samiska marker och vatten för sin egen profit. De vill bygga en gruvdamm som med tiden kan komma att brista och dra med sig befintliga vattenkraftsdammar längs hela Lule älv med ingenting annat än en katastrof som följd.

******

Läs också: Gruvkampen i Sameland