I Sverige har fler och fler butiker tagit efter Black friday-konceptet från USA och säljer denna dag ut produkter till stora rabatter.

Men kampanjen En köpfri dag (Buy Nothing Day) menar att planeten är körd om konsumtionshysterin i världen får fortsätta som i dag. Under 24 timmar uppmanas därför alla människor att göra ett aktivt val att inte köpa något, detta för att bryta den slentrianmässiga överkonsumtion som många fastnat i.

– Köp mindre och lev mer! Om vi köper mindre kan vi klara miljömålen, vi får mer tid till livets alla gratisnöjen och färre pressas att skuldsätta sig, säger Patrik Olsson, nationalekonom och talesperson för En köpfri dag, i ett pressmeddelande.

____

Kampanjen har listat sex frågor som man menar att alla bör ställa sig inför ett inköp under resten av årets dagar:

1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en klimatsmartare variant, lokalproducerad eller Fairtrade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

_______

Läs också Patrik Olssons debattartikel från förra året i Aktuell Hållbarhet: ”En köpfri dag – köp mindre, lev mer”