När jag var yngre brukade jag hetsa min mamma om att hon borde träna (okej, inte särskilt rock, jag vet). Men efter att ha vänt jord i radhusområdets rabatter förra helgen ringde jag mamma och erkände att jag hade haft fel. Trädgårdsarbetet som hon ägnar sig åt varje vaken minut – som inte förvärvsarbetet stjäl från henne – är träning. Det tog mig en och en halv timme att gräva upp och att flytta en buske som var i vägen för det planerade pallkragsinfernot. Och det tog tre dagar för träningsvärken att gå över. Förlåt mamma! (Nu tränar hon dessutom flera dagar i veckan. Det i kombination med trädgårdsarbetet … henne ska man nog inte gå i närkamp med.)

Apropå min träningsvärk skämtade jag med mina Effektkollegor om att vi kanske skulle skapa en träningsform, baserad på trädgårdsarbete. Om inte rädsla för Peak Oil-skenande priser, näringsfattiga industrigrönsaker eller transportutsläpp kan få folk att odla eget borde väl ändå idén om Garden Fitness – magrutor på sex veckor! – få folk med på noterna. Sa vi och skrattade. Men i vanlig ordning överträffar verkligheten ens mest tramsiga fantasi.

Nu till saken: Idag har jag oljat in pallkragarna med linolja och utraderat all växtlighet där kragarna ska stå. (Misstänker – och hoppas – att morgondagen kommer bära med sig grav träningsvärk.) I bästa fall tror grannarna att förstörelsemanin beror på att det ska sås nytt gräs. I värsta fall tror de att ”de där på 66:an” förlorat förståndet. Oavsett ska pallkragarna torka till på lördag. Sedan är det dags!

Först en bild som visar hur det såg ut från början på tomten.

Och sedan en bild hur det ser ut när the Symphony of Destruction svept fram genom den lilla trädgården.

Observera att rabarbern räddats upp en våning (långt till vänster i bild och till höger om den trasiga vattenmätaren). Om den inte överlever kommer jag att ligga risigt till.

Lägg också märke till minneslunden som M skapat i rabatten åt den framlidna katten Mulle.

Till höger de färdigoljade pallkragarna. Tyvärr medger inte tekniken att lägga in dess underbara doft.

 

PS. Tack för alla tips om omskolning och jord. Återkommer om dem senare.