Fältbiologerna, som i år fyller 70 år, höll i helgen sitt riksårsmöte i Kungälv. Till ny ordförande valdes Johan Andersson. Han blir den som nu ska leda vad som är Naturskyddsföreningens fristående ungdomsförbund och dessutom Sveriges största ideella förening för natur- och miljöintresserade unga.

Grattis! Hur känns det?

– Tack, det är en otrolig känsla! Att ta över efter 70 år i historien är hedersfyllt. När jag tänker på hur mycket engagemang som har samlats i Fältbiologerna genom åren är det svårt att inte spricka av lycka.

Är det några speciella frågor ni kommer fokusera på under året?

– Om det är något jag är stolt över med Fältbiologerna är det att varje medlem själv kan välja vilka frågor hen vill driva. Vi har medlemsstyrda nätverk inom skog, hav och klimat. Jag hoppas att 2017 blir ett år där Sverige tar täten och politikerna gör allvar av sina ambitioner att skapa ett föregångsland på miljöområdet. Till exempel behöver vi sätta mål om att bli fossilfria innan 2030 för att förhindra en klimatkatastrof.

Lyssnas det tillräckligt på ungdomar i dag då det gäller miljö- och klimatfrågorna?

– Svaret är nej. Trots att unga är en av de grupper som påverkas mest av miljöförstöringen, blir våra röster ständigt lidande i debatten. Företag, organisationer och politiker måste släppa in unga i fler sammanhang för att visa att de faktiskt värderar våra åsikter.

– Dessutom krävs mer statligt stöd till alla ungdomsorganisationer. Bidraget som är tänkt att skydda våra demokratiska värden, hos unga som ekonomiskt svagare grupp, har legat totalt stilla i tio år. Det gör att trots att organisationerna växer så minskar bidraget per organisation, med stress och utbrändhet som följd. Vi måste dubbla stödet för att säkra ungas välmående och demokratiska rättigheter.

_____

Missa inte intervjun med Johan Andersson i Naturmorgon i Sveriges Radio.