Det är lätt att avfärda de som förnekar klimathotet som en hop tokstollar och konspirationsteoretiker. Det är de i och för sig ofta, men in i de kittlande tankegångarna om att världens största fråga bara är en bluff sugs också en och annan icke-tokstolle. Folk som, av olika skäl, råkar hamna i detta märkliga läger där ryggdunkarna blir fler i takt med att marginaliseringen ökar.

I klimatförnekarlägret lufsar mest allehanda grånade internettroll omkring och bittrar sig över att ingen genomskådat ”klimatbluffen”. Men mitt bland dessa finns ett märkligt undantag, prinsessan som trollen tagit med sig ut i skogen: Maggie Thauersköld Crusell, bloggare på förnekarsajten The Climate Scam.

Hennes blogg är välbesökt, med all rätt! Maggie Thauersköld Crusell är en flitig bloggare som följer klimatdebatten noga och ofta tipsar om intressanta nyheter. Jag själv, liksom flera vänner i klimatrörelsen, har den som en självklar anhalt i den dagliga bloggronden. Dessutom skriver hon bra och till skillnad mot sina klimatförnekande bloggkollegor tynger hon inte sina inlägg med långa bittra haranger.

Climate Scam är också ett bra sätt att hålla koll på mig själv. Hon verkar ha en hang-up på klimatintresserade journalister som mig, liksom Svenska Dagbladets Susanna Baltcheffsky och Dagens Nyheters Karin Bojs. Och naturligtvis på Al Gore.

Maggie Thauersköld Crusells popularitet bland sina fans är fantastisk. Varje inlägg hejas på så friskt att trollsvansarna viftar och i kommentarsfälten bjuder man över varandra i hur mycket pengar som ska doneras för att deras hjältinna ska kunna resa landet runt till olika klimatseminarier och där ta chansen när publiken får ställa frågor.

Problemet är bara att hjältinnan har börjat ifrågasätta sin roll. Hon skriver:
– Själv är jag faktiskt innerligt trött. På larmen, klimattjafset, pajkastningen mellan skeptiker och AGW-are. I mer än två år har jag drivit den här bloggen. Till vilken nytta?

Nog finns det andra, mer brännande problem än klimatet att fokusera på, fortsätter hon och undrar om någon annan vill ta över bloggen.

Jag anar en klump i magen på Maggie Thauersköld Crusell som försöker säga henne att det hon håller på med inte är så bra – de många ryggdunkningarna till trots.

Folk som är med i religiösa sekter och kommer på att de inte vill vara med längre kan få professionell hjälp. För en klimatförnekare tror jag inte att det är nödvändigt. Den som överger klimatförnekeriet och i stället låter en mer rationell inställning till klimathotet bli vägledande får kanske inte så många ryggdunkar, men väl ett sammanhang i form av en värld fylld av människor som strävar efter att behålla vår planet levande.