Medan världens mest välbärgade länder samlas i Italien och diskuterar icke-bindande procentsatser, medan svenskar tvekar mellan sandaler och
gummistövlar
och medan det finns de som framhärdar i att kalla klimatförändringarna för en ”hypotes” – så lever redan människor i den verklighet alla andra talar om som ”sedan”.

Lagom till G8-mötet har organisationen Oxfam släppt en rapport där den senaste forskningen kring jordens uppvärmning kopplas ihop med historier ur det som brukar kallas Verkliga Livet. I Suffering the Science berättar människor i glappet mellan forskningen och politiken om vad de upplever, här och nu. Oxfams medarbetare har samlat berättelser i länder där de verkar, berättelser där statistiken blir till kött och blod; ett mål mat mindre om dagen, en förälders rädsla att barnen inte ska vara säkra, grödor som skrumpnar bort i plötsliga värmeböljor. Några utdrag:

 

”Mukelabai, 25, is still stunned as she looks at what remains of her home. ‘We
put all our children in the canoe and paddled about 25km. We could not save our
crops, so we have no food. We are eating nothing.”

Mukelabai Liywalii, whose family was driven out of their home by floods, Zambia, April 2009.

 

“We’ve stopped even adopting seasonal planting, because it’s so useless. Now
we just try all the time. We used to plant in March and that would be it
[finished]. Now we plant and plant again. We waste a lot of seeds that way, and
our time and energy… Sometimes you feel like crying…”

Florence Madamu, Bulirehe, Bundibugyo, western Uganda.

 

Oxfam påpekar att det tvågradersmål som fler än 100 regeringar baserar sina
strategier på – eftersom den rika världen har kommit fram till att det är ett
ekonomiskt acceptabelt mål – innebär en förödande framtid för åtminstone 660
miljoner människor.

Även för den som har svårt att identifiera sig med länder söder om Spanien och öster om EU:s gräns finns exempel att hämta. En ny rapport från USA visar att myggor som kan sprida den tropiska – och brutala – sjukdomen denguefeber  nu har hittats i mer än hälften av alla  amerikanska delstater. Rapporten pekar ut den globala uppvärmningen som en direkt orsak.  Även i Europa finns forskare som varnar för att det bara är en tidsfråga innan denguefebern får fäste här.

För den som vill gräva ner sig ännu mer i det konkreta gjorde Konjunkturintstitutet
nyligen ett försök att räkna ut vilka kostnader som kan drabba Sverige till följd av ohälsa som beror på ett förändrat klimat.
”Syftet med att värdera hälsokonsekvenserna är främst att tydliggöra de besparingar som kan genereras av klimatanpassningsbeslut.” skriver Konjunkturinstitutet i sitt pressmeddelande. Att anlägga ett ekonomiskt perspektiv på varför vi ska försöka undvika en situation där människor blir sjuka ter sig allt mer absurt.

Oxfam förstår att paniken ligger nära till hands när man läser deras rapport. De avslutar med en förmaning: Ge inte upp. Världens ledare måste få veta att människor vill ha en rättvis och säker framtid. Den sanna kostnaden för klimatförändringar kommer inte att mätas i dollar, utan i liv och mänsklig potential. Och det priset betalas redan.

 

Bilden överst: Inutu Seoni (18) near her flood damaged hut in Liyoyela Village.
Effects of the seasonal flooding of the Zambezi River in Zambia’s
Western Province. Foto: James Oatway / OXFAM

Media: SvD och DN om G8-mötet