I går söndag hade The Guardians söndagsedition, The Observer, ett stort reportage om de sex Greenpeace-aktivisterna som friades för en aktion mot Kingsnorth kolkraftverk i oktober 2007.

De sex aktivisterna, i media kallade the Kingsnorth Six, bröt sig in på kolkraftverket (ägt av tyska E.On) och klättrade upp i dess höga skorstenar. Protestaktionen riktade sig mot planerna på att ersätta Kingsnorths gamla kolkraftverk med ett nytt, vilket skulle ha blivit det första nya kolkraftverket  i Storbritannien på 30 år.

Den följande rättegången har kommit att bli historisk, bland annat genom att NASA:s James Hansen, klimatrörelsens egen och enda superstjärna tillika en av världens främsta klimatforskare, vittnade till aktivisternas fördel. Och aktivisterna friades, som sagt.

Domen har fått politiska konsekvenser. Regeringen har omvärderat sina planer för Kingsnorth och energifrågan har flyttats från Department of Business, Enterprise and Regulatory Reform till ett nyinrättat Department of Energy and Climate Change.

Reportaget i söndagens tidning har en klassisk vinkel: De alldeles, alldeles vanliga människorna som gör en heroisk insats och förändrar historien. En tjugo minuter lång dokumentärfilm berättar samma sak. Det är spännande att höra dem berätta, även om vi vid det här laget vet hur det gick för The Kingsnorth Six.