David Fleming, en av mina stora inspirationskällor har lämnat denna värld, 70 år gammal.

I sitt hemland Storbritannien är han nog mest känd som en av grundarna av den brittiska motsvarigheten till Miljöpartiet. I Sverige är förknippas han förmodligen mest med personliga utsläppskvoter (Tradable Energy Quotas, TEQs), som är Davids skapelse från början. I våras deltog han i ett seminarium om just detta i Riksdagen som Effekt var med och arrangerade.

Det var också genom dessa idéer – om hur vi jämlikt och rättvist kan begränsa utsläppen och anpassa oss till minskande oljetillgång – som jag kom i kontakt med David. Vi sågs första gången på ett klimatläger i Storbritannien 2008. Jag skulle göra en intervju med David, men det slutade med ett flera timmar långt samtal som handlade om andra saker än personliga utsläppskvoter. Mina vänner som var med hade väldigt roligt åt att jag nästan såg kär ut. Nu är nog inte kär riktigt rätt ord, men jag var utan tvekan tagen av Davids charm, humor och skarpsinne. Vi fick en väldigt fin kontakt och när jag senast besökte honom i somras i London var det som vän.

Han hade vid det laget nästan satt punkt i den bok han hade arbetat på de senaste tjugo åren, Lean Logic: a dictionary of environmental manners. En sorts encyklopedi över allt man behöver veta för att förstå civilisationens öde och hur man bygger en hållbar värld. Senast vi hade kontakt var för någon månad sedan när David skulle skicka över sitt manus som han ville ha kommentarer på.

Tyvärr hann han aldrig göra detta. Men jag hoppas att hans bok kan ges ut postumt, de delar av den som jag har läst är fantastisk läsning.

Vad gäller min egen bok Vår beskärda del har jag David att tacka för mycket. Den hade inte varit vad den är utan Davids idéer och inspiration.

Förutom allt detta var David den mest härligt brittiska person jag känt. Han satte en stor ära i att visa de bästa pubarna i London. Och efter vårt senaste möte åkte jag därifrån med väskan fylld av brittisk cheddarost, Yorkshire-te och tydliga instruktioner för hur teet skulle bryggas för att få det på ett sätt så som det anstår en britt (eller anglofil).

Ikväll ska jag brygga en kanna te och dricka till Davids ära. Jag kommer sakna honom mycket.

 

Andra som skrivit minnesord om David Fleming: Rob Hopkins samt Shaun Chamberlin